На 1-ви октомври 2022 г. Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие, управлявана от фондация "Асоциация Анимус", навършва 25 години от своето откриване. Линията - 080018676/ 029817686 - осигурява помощ и подкрепа за пострадали от домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора.

На нея се свързват както самите пострадали, така и техните близки, когато търсят начин да се справят с тежката ситуация, в която се намират, имат нужда от информация за конкретни стъпки, които да предприемат, за да предотвратят по-нататъшно насилие, или желаят да бъдат изслушани и разбрани, когато няма кой друг да го стори.

От откриването си насам на линията са проведени 45 398 разговора.

В момента се провежда четиридесетата поред кампания за набиране и обучаване на доброволни консултанти на Горещата линия. Над 510 души са преминали досегашните обучения, като голяма част от тях, след натрупване на ценен опит в консултативната дейност, са продължили борбата с насилието и своето развитие в сферата както у нас, така и по света.

Дейността на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие се извършва чрез съдействието на Министерство на правосъдието. Основен наш партньор от 25 г. насам е Столична община, благодарение на която номерът на линията се разпространява в градския транспорт. Основен партньор е и VIVACOM, благодарение на които услугата е денонощна и безплатна на територията на България.

На 5-ти декември 2013 г., Международния ден на доброволците, екипът на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие 080018676/029817686 е награден в категорията "Национални инициативи" на публична церемония "Доброволческа инициатива 2013", организирана от Фондация "Лале" и Национален алианс за работа с доброволци. През 2018 г. платформата за доброволчество TImeHeroes награждава консултантите на линията с "Приз за сила на духа". През 2021 г., в резултат на усилената дейност по време на глобалната пандемия, екипът е отличен с "Приз за неустрашимост".

Фондация "Асоциация Анимус"

На 01 октомври 2022 г. се навършват 25 години от създаването на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие 080018676 / 029817686.

Линията осигурява помощ и подкрепа за пострадали от домашно, сексуално насилие и трафик на хора. Тя е първата и понякога единствената възможност на хората, пострадали от насилие, да потърсят начин да се справят с тежката ситуация, в която се намират, да бъдат изслушани и разбрани, когато няма кой друг да чуе тяхната история, да получат информация за конкретни стъпки, които да предприемат, за да предотвратят по-нататъшно насилие.