91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки, 57% са на мнение, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене. Това показват данни от социологическото проучване "Визия за София", което изследва как столичани определят и оценяват качеството на живот в София.

Резултатите от изследването показват, че гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможности и публичния транспорт.

Широко мнозинство от респонденти в проучването сочи, че публичните пространства и зелените зони, трудовите и бизнес възможностите в столицата са приемливи.

Нивата на доходи, достъпността на жилищата и социалните услуги, природата и качеството на питейната вода също не остават на заден план според анализа.

Изследване показва София като топ туристическа дестинация

Изследване показва София като топ туристическа дестинация

С малки изключения

На другия полюс - столичани са най-критични към качеството на въздуха и нивото на шум, чистотата на града и състоянието на улиците и сградите в него.

По-назад в недоволството не остават и цените на живота и сигурността.

Най-високите дялове на силна неудовлетвореност предизвикват материалният стандарт на живота и чистотата на града, както и качеството на въздуха.

Най-голям ръст в одобрението в сравнение със сравнително изследване, проведено от Евробарометър през 2015 година, бележи градският транспорт.

Анализът изследва още:

  • социално-демографските показатели;
  • социално-икономическата структура на населението;
  • публичния транспорт;
  • културният живот;
  • публичните пространства;
  • зелените площи;
  • образованието в столицата;
  • достъпът до търговски обекти;
  • достъп до работа;
  • ниво на доходи;
  • жилища;
  • удовлетвореност на домакинства и други.
Мрежа показва всички пешеходни отсечки и пътеки в София

Мрежа показва всички пешеходни отсечки и пътеки в София

99.7% от софиянци имат спирка на градски транспорт на не повече от 12 минути пеш от вкъщи

Обобщените резултати за общата удовлетвореност от града показват, че като цяло софиянци харесват града си.

Закономерно е, че колкото по-млади и по-заможни са хората, толкова по-доволни са от живота си като цяло, а с това и от мястото, на което живеят.

Удовлетвореността обаче се различава в различните градски зони.

Напълно удовлетворените от живота си са над двойно повече от частично удовлетворените в централната градска част, в източните и южни райони (Дианабад, Красно село, Лозенец, Гоце Делчев, Яворов, Гео Милев, Подуяне, Смирненски, Кръстова вада, Малинова долина, Манастирски ливади, Павлово), както и в северната крайградска зона.

Останалите запитани са далеч по-умерени.

В западните квартали - Красна поляна, Западен парк, Фондови жилища, Разсадника напълно удовлетворените са едва 14%, а в Овча купел, Славия, Факултета - 20%.

Следват жителите на кварталите Надежда, Орландовци, Свобода, Люлин и Обеля, където около 30% са напълно удовлетворени от живота си.

Пълният доклад тук.

Морфология на София: Бизнес сградите на юг, производството - на север

Морфология на София: Бизнес сградите на юг, производството - на север

50% от висшистите предпочитат южните столични квартали