19 футболни фенове от България са арестувани за нарушаване на обществения ред и спокойствие преди и по време вчерашния мач между българския столичен тим "Левски" и македонския ФК "Шкупи". Това става ясно от съобщение в сайта на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Република Северна Македония.

Осем от българските запалянковци са задържани за упражнено насилие по време на футболната среща, двама - за нападение над полицейски служители, а останалите деветима - за агресивно поведение спрямо тях. След документирането на случая ще бъдат образувани преписки срещу задържаните.

Около полунощ служители от полицията в Скопие са арестували и двама фенове на ФК "Шкупи" за нарушаване на обществения ред. Ще им бъдат повдигнати обвинения.

В 18:38 часа снощи е съобщено за нападение над четирима български граждани на ул. "Цветан Димов" в македонската столица, при което е използван и остър предмет. На българин с инициали Д.А. са нанесени тежки телесни повреди. Установена е самоличността на по-голямата част от нападателите. Случаят се изяснява, след което ще той ще бъде докладван. Пострадалият е настанен в болница "Свети Наум Охридски" и е в стабилно състояние.

Още снощи от българското Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че са информирани за българския гражданин, ранен преди футболната среща в Скопие. Според първоначалните данни на външното ни министерство при нападението в северната част на града са нанесени прободни рани с хладно оръжие. Посланикът ни в РСМ своевременно е разговарял с местните власти. Консулът на България в Скопие още снощи е посетил пострадалия български гражданин в болничното заведение, в което е настанен за лечение, като е установено, че няма опасност за живота му.

Започналото преди мача вчера напрежение в Скопие по време на самата футболна среща се пренесе и по трубуните и на терена на така наречената национална арена "Тоше Проески". Силно увредената тревна настилка затрудни българските футболисти, но в крайна сметка те надделяха с резултат 0:2, като особено след втория гол на "Левски" в края на мача, играчите на тима от София бяха обект на особено груби прояви от страна на "Шкупи".

МВнР осъди поредна провокация от Северна Македония

МВнР осъди поредна провокация от Северна Македония

Изграждането на добросъседски отношения с България предполага коренно различен, европейски подход

МВНР в по-късно изявление остро осъди инцидентите.

Раненият български гражданин в момента е в стабилно, но тежко общо състояние и се възстановява след оперативна намеса в болнично заведение в Скопие. Представители на българското посолство са в постоянен контакт с пострадалия наш сънародник и с неговите близки, както и с местните здравни власти.

Изразява се съжаление, че положителният и спортменски дух на двубоя между ПФК "Левски" и ФК "Шкупи" беше помрачен от прояви на агресия извън футболния терен. Очаква се компетентните органи в Република Северна Македония да предприемат необходимите действия за ефективно разследване и правораздаване във връзка с тежкия инцидент.

За пореден път се подчертава ключовото значение, което има предприемането на ефективни мерки за превенция на подобни прояви на агресия и гарантиране на сигурността на всички граждани.