Омбудсманът Диана Ковачева поиска данъчната администрация да провери дали топлофикациите не вдигат изравнителните сметки за сезон 2021 - 2022 г., начислявайки по-висок ДДС, а не 9%, каквато е намалената ставка.

Ковачева е изпратила препоръка до новия изпълнителен директор на НАП Борис Михайлов.

Омбудсманът припомня, че Народното събрание намали ДДС за централното отопление от 20% на 9%, считано от 9 юли 2022 г.

В приемната на омбудсмана са постъпили множеството жалби и сигнали от граждани срещу високите изравнителни сметки за топлинна енергия, фактурирани от най-голямото предприятие в сектора - "Топлофикация София" ЕАД.

Проф. Ковачева обръща внимание, че голяма част от изравнителните фактури са с "Дата на издаване /Дата на данъчно събитие" 31 юли 2022 г., тъй като те се издават въз основа на изравнителните сметки за периода, изготвени от топлинните счетоводители, в срок до 15 юли 2022 г., а прегледът показва, че е начислена стандартната ставка от 20% на ДДС, вместо намалената ставка.

Това се случва в най-голямото топлопреносно предприятие в страната, затова и омбудсманът настоява проверката да обхване и всички останали дружества, а тъй като законът касае облагането на доставките на природен газ, и газоснабдителните дружества.

Омбудсманът се позовава и на издадено указание от бившия зам. министър-председател по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, с които топлофикационните дружества трябва да са запознати.

Намаляването на ставката ДДС е антикризисна мярка и "в тази връзка становището ми, в качеството на защитник правата и интересите на гражданите е, че начисляването на ставка от 20% на ДДС вместо намалената ставка от 9% от страна на "Топлофикация София" ЕАД по изравнителните сметки, фактурирани към 31.07.2022 г., е незаконосъобразно и значително ощетява клиентите на дружеството", заключава Диана Ковачева.

Снимка 585143

Източник: Изправи се, България

Тази сутрин и лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова с активисти направиха флашмоб пред "Топлофикация - София" със същия повод - изравнителните сметки за парно, които са като "судоку, което трябва да се реши, за да се разбере как точно ни крадат". По думите на Манолова тази година ситуацията е още по-драматична, след години казуси и проблеми. "Изправи се България" са подготвили вече законодателни промени, касаещи топлинните счетоводители. Тя призова енергийния министър да им направи проверка и тези, които не отговарят на условията и се държат безобразно с потребителите на парно да бъдат дерегистрирани. Също така и да се даде възможност на етажната собственост да сключва договор с Топлофикациите.

Като решение на проблема Мая Манолова предлага "Топлофикация - София" да бъде одържавена.