Столичният инспекторат състави актове на ученици, които вандалствали - драскали по стена на сграда, която се намира в непосредствена близост до 91 Немска езикова гимназия "Проф. К. Гълъбов", предаде БГНЕС.

Съставянето на актове за това е прецедент - случва се за първи път.

Двамата ученици са абитуриенти в гимназията. Те решили да нарисуват кутия с цигари на стената на сградата, за да отбележат дипломирането си. И двамата вече са пълнолетни и ще понесат отговорност за деянията си.

Иво Пенев, който се занимава с контрола на рекламната дейности към Столичния инспекторат, обясни, че до съставянето на актовете на децата се е стигнало, след като те били заловени в крачка да драскат по стената от патрул на 4 РУ към СДВР.

"Установяването на такива вандалски прояви е изключително трудно, защото рядко органите успяват да заловят нарушителите в момента, в който рисуват. За такъв тип нарушения, предвидените в Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО санкции за физически лица са от 50 до 500 лв.", обясни Пенев.

Той разказа и че двамата младежи вече са заличили надрасканото, като са пребоядисали цялата стена, с надеждата глобата да им се размине. Това обаче може и да не се случи.

По думите на Пенев от началото на годината Столичният инспекторат провежда кампания срещу вандалските прояви на рисуване и писане по училища и детски градини.
За последните месеци са заличени писания от фасадите на 9-та Френска гимназия, 133 СУ "А.С.Пушкин", СМГ "П.Хилендарски", 6 ОУ "Граф Игнатиев", 126 ОУ "П.Ю. Тодоров" и 142 ОУ "В.Ханчев". Кампанията продължава.

Припомняме, вчера 17-годишна българка беше заловена на пише инициалите си по стена на Колизеума в Рим. Спрямо италианското законодателство за подобно деяние момичето може да получили затвор до 3 години или глоба в размер до 20 000 евро.

17-годишна българка изрови с монета инициалите си върху Колизеума в Рим

17-годишна българка изрови с монета инициалите си върху Колизеума в Рим

Чака я затвор или солена глоба