Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да ограничава движението на автомобили при мръсен въздух в градовете, настояват от природозащитното сдружение "Синята планета".

"Най-много това се отнася за София. Тази практика започна да се прилага в някои страни от Западна Европа и в Азия. От години министерството не прави нищо за замърсяването", подчертават от сдружението.

Заради мъглите в последните две седмици количествата фини прахови частици във въздуха надхвърлят в пъти нормите, показват данните на Изпълнителната агенция по околна среда. Според всекидневния бюлетин на агенцията най-замърсен тези дни е въздухът в София, Перник и Благоевград. В столицата нормата е била надвишавана до 3,6 пъти в последните дни.

Фините прахови частици се състоят от прах и сажди с размер до 2,5 микрометра и причиняват здравословни проблеми при вдишване.

Според "Синята планета" Министерство на здравеопазването също не реагира на проблема. Ведомството трябва да предупреждава хората да носят предпазни маски. Най-вече това се отнася за хората с белодробни проблеми и децата. По изчисления на Европейската агенция за околна среда този вид замърсяване е причина за 430 000 случая на преждевременна смърт в Европа. Друго изследване сочи, че в света числото е 2,1 млн. души.

Основен източник на замърсяването са автомобилите, промишлеността, строителството, замърсените и лошо поддържани пътни артерии и настилки. През зимата обичайно се отчита значителен ръст на замърсяването у нас заради отоплението на дърва и въглища.

Освен България сериозни проблеми със замърсяването с фини прахови частици заради мъглите в момента има и Италия. В Рим и Милано беше въведен ограничителен режим за колите. В Рим те се движеха по график на четни и нечетни номера, в Милано автомобилите бяха спрени изцяло. Властите наложиха 300 глоби на шофьори за нарушения на ограниченията, като санкциите са между 164 и 663 евро.