Тефтерчето на Христо Ботев бе показано в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". То бе част от изложбата "Перо и знаме", посветена на 140-годишните инициативи от основаването на библиотеката и на 170 г. от рождението на Христо Ботев.

Става дума за изключителен документ, който до някъде е засечен от далеч по-известното тефтерче на Васил Левски, но той е с не по-малко значение за нашата история, заяви пред БГНЕС един от организаторите на експозицията.

"Това е бележниче, което Христо Ботев води като записки в последната и решителна година от своя живот от средата на 1875-та до последните дни на живота си - качването си на парахода "Радецки". Става дума за изключително важен документ", обясни той.

170 години от рождението на Христо Ботев

170 години от рождението на Христо Ботев

"Но... стига ми тая награда - да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода..."

В тефтерчето има записки за негови сметки за лични разходи, така и в неговата дейност като издател, като поет. Вътре виждаме ръкописен вариант от стихотворението "Васил Левски", което се различава от печатния по-късен вариант. Виждаме начина, по който Ботев е усъвършенствал своите текстове.

Вътре са записани имената на неговите четници, както и имена на кандидат-четници, както и имена на кандидат-четници - хора, изявили желание да участват, но по една или друга причина не са взели участници.

Това тефтерче ни дава възможност да се докоснем до човека Христо Ботев. Едно е историческия образ, иконата Христо Ботев - нещо, което е залегнало в съзнанието на всеки от нас още от ученическата скамейка.
Друго е погледът в един малко по-личен план. Например, на една от страниците виждаме арабска поговорка, която му е направила много силно впечатление, обясняват съдържанието на тефтерчето.

1166 души участват в тазгодишния поход по стъпките на Ботевата чета

1166 души участват в тазгодишния поход по стъпките на Ботевата чета

Започна 120-километровия преход Козлодуй-Околчица

Изложбата "Перо и знаме" включва документална експозиция в 8 витрини с книги, репродукции и други материали, както и Power Point презентация, която всеки посетител може да види на специален екран.