Бум на измами с "фейсбук месинджър вирус", който датира от 2013 г. Процесът е напълно автоматичен, потребителят получава този линк, кликвайки, задейства вирус и взема контрол върху профила му.

Това обясни Любомир Тулев, експерт по киберсигурност по Нова телевизия.

Той разясни как се случват нещата - хакерите стават проактивни и ни карат да сме любопитни, използвайки техники, които наред с линка, дават визуализация на youtube.

"В момента, в който се кликне, обаче се препраща на контролирана от хакер страница - вирусът взема информация от компютъра ни - знае къде се намираме и ни зарибява или да гледаме картинки, или да дадем пари", обясни специалистът.

Тулев добави, че освен това, съобщението се изпраща на всички "приятели" във "фейсбук". 

Болниците в София пред колапс до няколко дни

Болниците в София пред колапс до няколко дни

Ваксини не се крият, всичко се разпределя, увери Данчо Пенчев

"Не кликвайте на такова съобщение", призова специалистът и не само - "помогнете на приятели си, като му кажете, че изпраща вирус".

"Има и друг вид атака - кражба на сесия, съдържаща информация за user name, парола пак може да атакува профила ни", обясни Любомир Тулев.

Съветът е - преди да се излезе от която и да е социална мрежа, излизайте с log оut. Специалистът посъветва и да не вярвате, когато получите съобщение от някой известна звезда, защото не е истина.

Джипитата получават РНК ваксини най-рано през април

Джипитата получават РНК ваксини най-рано през април

Засега се раздават само ваксини на "АстраЗенека"

По актуалната тема с коронавируса и ваксините, Тулев посъветва: "Безразсъдно е да си мислите, че може да си купите ваксина от интернет, защото има липса в цял свят. Първо може да дадете излишни пари и второ - не знаете какво ще има във флакончето, което ще получите".

Тулев добави, че в интернет се продават и лекарства срещу коронавирус, но не вярвайте и на това.