Отиваме към Дивия запад – това е много страшно, други Динковци и Ангеловци ще вземат правосъдието в свои ръце и тогава ще стане страшно.

Такова предупреждение и препоръка отправи юристът Димитър Стоянов, бивш депутат от „Атака” и в Европейския парламент. Стоянов обаче е убеден, че реално българските граждани не искат това в този му вид. Затова и то (гражданското участие в системите за сигурност, бел.ред) трябва да бъде регламентирано чрез закона.

В студиото на Нова телевизия, Стоянов коментира последния случай на насилие над циганче в село Овчеполци, който стана популярен чрез социалните мрежи, както и социологическото проучване на „Алфа рисъсрч” за нагласите на българите спрямо т.нар. граждански арести. В ефира лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев успокои, че никой от циганите няма намерение да взима правосъдието в собствените си ръце и очакват институциите да си свършат работата.

Димитър Стоянов припомни именно социологическото изследване като аргумент, че трябва да се създаде законова база за участието на гражданите в охраната. „Няма справедливост на най-ниско битово ниво. Затова и хората искат да имат право да раздават правосъдие”, заяви юристът, като обаче открои и негативната тенденция хората да издават присъди предварително, без оглед на доказателства и фактическа обстановка. Такъв бил случаят във Враца или с станалото прословута изнасилване в Стрелче.

По темата за случая на насилие в Овчеполе над момче от ромски произход, Стоянов бе лаконичен, че не трябва да се стига до крайности и че не е доволен от действията на полицията. „За съжаление тенденциите са престъпниците и нарушители да имат повече права от жертвите”, беше констатацията му. Димитър Стоянов напомни и за случаите с изнасилени възрастни жени, които след това са брутално убити.

Като партийно, а и етнически ангажиран в случая Цветелин Кънчев коментира предимно случая от Овчеполци. Според него много от циганите са поставени точно в такава ситуация - като случката „що си с шапка, що си без шапка”. Кънчев бе категоричен, че битото момче, каквото и да е отговорило тогава, щеше да яде бой – независимо дали това е, че циганите са равни на българите, или не са.

Случаят „Овчеполци” тръгна от качен във Фейсбук клип на насилие над циганче от селото, като от заснетите кадри личи, че насилието е преднамерено и търсено от побойника. След разпространението на клипа лично от Ангел Калеев, който се е похвалил в профила си в социалната мрежа, медии, а и полиция се е задействала. Мирослав Стоянов, говорител на МВР Пазарджик обаче заяви, че няма нито един подаден сигнал, който да сезира за случая по такъв начин, че органите на реда и прокуратура да се задействат по случая. Жители на Овчеполци имат не едно оплакване от Калеев.

В случая Митко е попаднал да един селски бабаит, констатира Цветелин Кънчев. Той увери, че „Евророма” е поела случая с внимание, но и не вижда смисъл да изпраща сигнал до главния прокурор, тъй като в последно време прокуратурата се задейства много ефективно и бързо по подобни случаи. Той призна обаче, че това се случва само когато има публичност.

Според Цветелин Кънчев циганите искат бързо правосъдие, като включително циганите искат арест и затвор за „няколкото мангала, които са изнасилили и ограбили баба”. Именно положителните нагласи на българите към гражданските арести Кънчев тълкува като „протест срещу безсилието на държавата”.

Според него в околностите на Пазарджик, а и в самия град полицията има изключително дискриминационно отношение към циганите. По думите  на Кънчев полицията бие наред, както се е случило и в първите дни след откриването на телата на сестрите Белнейски. Именно през тези дни горещите следи са заличени, но затова пък полицията е пребивала цигани.

Според Кънчев и носенето на бурки в региона е едно от следствията именно на голямата дискриминация в региона.