Русенският митрополит Неофит е новият патриарх на Българската православна църква. Той бе избран с 90 гласа. 47 гласа е получил Ловчанският митрополит Гавриил.

Тържествен камбанен звън ознаменува избора на българския патриарх.

Дядо Йосиф излезе пред струпалите се пред Синода журналисти и официално обяви името на избрания патриарх.

"Нямаме дим от комин. Всички чувате камбанния пасхален звън на патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски", който възвестява на столицата на божествената премъдрост на Република България и на целия свят, че имаме патриарх. Той е, неговото име е Не-о-фии-т!", заяви развълнувано дядо Йосиф.

Тържественият камбанен звън бе за кратко прекъснат по негов знак, за да направи обявлението и отново продължи.

Малко след като Неофит бе обявен за патриарх на Българската църква, започна Литийно шествие, водено от него.

Новият патриарх мина през шпалир на представителните войски от Светия Синод до храм-паметника „Свети Александър Невски". По пътя бе поздравяван от множеството насъбрали се граждани и отправяше благопожелания. Митрополит Неофит влезе в църквата, където започна тържествената церемония по интронизацията. Храмът е препълнен с народ.

Сливенският митрополит Йоаникий връчи панагия на Св.Богородица на новия български патриарх, докато църковният хор пееше "Достоен".

Неофит беше облечен в зелената патриаршеска мантия - символ на духовния пастир. След това той сложи бялото було и получи патриаршеския жезъл.
Дядо Йоаникий, който му връчи жезъла, се обърна към него посочвайки, че Неофит взима този жезъл във време, когато "бедността се шири, безработицата се увеличава, размириците се умножават, майките бедстват, младежите се лутат, възрастните са объркани и притеснени".

"Този жезъл е символ на защитата от злото, победата на правдата и водачеството на любовта", каза владиката на новия патриарх.

За повече благотворителност и щедрост призова в словото си новият български патриарх Неофит. В първото си слово той подчерта значението на образованието. "Господи милостно погледни към мене", призова патриарх Неофит и си пожела Господ да го напътства в делата и да му даде разум.

Той беше приветстван от президента на България, който му пожела мъдро да управлява църквата.

Обръщам се с очакването и надеждата на всеки български гражданин избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за съзидание, за достоен живот и напредък, каза в обръщението си към новия патриарх президентът Росен Плевнелиев.

Българската църква доказа над какви чудовищни трудности надделява духовната сила.
На българския патриарх е отделено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните, посочи още държавният глава.

Нека гражданската енергия, която виждаме днес по улиците, доведе до повече свобода и доверие. Нека запретнем ръкави и работим за справедлива държава, със солидарно общество, призова президентът.

В словото си той изтъкна още, че е мотивиран и твърдо решен да постига съгласие с институциите с една цел - българите да имат добър и достоен живот, базиран на човешките ценности.

Пожелавам Ви мъдрост и успех в името на нацията, нека всички се помолим - да се възстанови ценностната система на нацията, каза в заключение Плевнелиев.

Министърът на външните работи в оставка Николай Младенов поздрави от името на правителството новоизбраният патриарх.

Припомняме, по-рано бе обявен балотаж, след като Неофит получи 72 гласа, Ловчанският митрополит Гавриил - 43 гласа, а 22 гласа получи Старозагорският митрополит Галактион. Имаше и една недействителна бюлетина.

След като стана ясно, че всички делегати са 138, заради отсъствието на четирима от тях, нужният кворум, с който трябваше да бъде избран патриархът бе 92 гласа или 2/3 от гласовете на всички гласували.

След обявения балотаж обаче, изборът се повтари, като се гледаше кой ще събере най-много гласове без тук да важи правилото за двете трети мнозинство, тъй като кандидатурата на Старозагорския митрополит автоматично отпадна.

Междувременно в храм-паметника „Свети Александър Невски" започнаха да пристигат гостите за интронизацията на новоизбрания патриарх.

Малко преди 13.30 часа приключи и балотажът и започна броенето на бюлетините.

На южния и северния вход на катедралния храм има рентген проверка, а площадът в близост до църквата е изпълнен с полиция.

В центъра на храма са поставени столове, които вече са заети от официалните гости.

Доста скромно бе присъствието на министри от кабинета в оставка на премиера Борисов. В залата бяха Николай Младенов, Аню Ангелов, Лиляна Павлова, както и парламентарният шеф Цачева. Борисов и дясната му ръка Цветанов - отсъстват.

Отрано в храма е бившият премиер Симеон Сакскобургготски.