Над 1/3 от гражданите в Централна и Източна Европа вярват в конспиративни теории, свързани с коронавируса. Това сочи тазгодишното регионално проучване на GLOBSEC, Словакия "Тенденции 2020", подготвено в сътрудничество с Центъра за изследване на демокрацията въз основа на резултатите от изследване на общественото мнение в девет държави от Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

Едва 37% от анкетираните заявяват, че са склонни да се ваксинират срещу COVID-19. Сред тези, които имат доверие в публичните институции, обаче тази готовност нараства до 53%.

Изследването показва, че в българското общество нарастват негативните отношения към евроатлантическите институции и ценности. Повечето от българите все пак одобряват членството на страната ни в Европейския съюз и НАТО и подкрепят демокрацията като предпочитана форма на управление.

Забелязва се обаче негативно отношение към понятието "либерална демокрация" - 41% от запитаните я възприемат като заплаха за идентичността им, а много от тях са на мнение, че ЕС диктува прекомерно политиката на държавата.

71% от българите одобряват членството ни в ЕС, 60% - в НАТО

71% от българите одобряват членството ни в ЕС, 60% - в НАТО

96% от избирателите на ГЕРБ подкрепят членството ни в ЕС, а тези на БСП са 49 на сто

От Центъра за изследване на демокрацията посочват, че българите започват да прехвърлят вината за отстъплението от демократичните норми и неефективността на демократичните институции в страната върху ЕС, който според мнозина оказва безмълвна подкрепа към управляващия корумпиран елит. В резултат на това подкрепата за ЕС у нас е спаднала с 13% - до 65%. Това е най-ниското ниво на одобрение за членството в ЕС от присъединяването на страната през 2007 г.

Гражданите от страните, включени в изследването, са по-склонни към споделянето на проруски настроения, включително и да вярват в пропагандни твърдения, разпространявани от Русия. Близо 4 от всеки 10 граждани в обхванатите държави членки на НАТО смятат, че Алиансът провокира Русия с изграждането на военни бази близо до руските граници.

Образът на ЕС за българите - стабилен, но и застрашен

Образът на ЕС за българите - стабилен, но и застрашен

68% имат усещането, че фалшивите новини стават повече

От GLOBSEC изтъкват, че проруските настроения са особено силни в България, Словакия, Сърбия и Черна гора. Мнението, че Русия изпълнява ролята на "могъщия славянски брат" се споделя от ¾ от анкетираните.

Така все по-малко хора възприемат Русия, а също и Китай, като заплаха за сигурността на държавите в региона.

От Центъра за изследване на демокрацията посочват, че от геополитическа гледна точка българското общество е трайно разделено по линия на противопоставянето Изток - Запад, според което близките културни, религиозни и исторически връзки с Русия са несъвместими с начина на живот на западното общество.

Русия се възприема като закрилник на традиционните християнски и морални ценности и нейните мотиви не се поставят под въпрос.