Нидерландия "двойно тестване" на пристигащите в страната с въздушен или морски транспорт от държави с "оранжев" и "червен" код, сред които и България, съобщават от МВнР.

Считано от 00:01 ч. на 23 януари пристигащите трябва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота до Нидерландия. Остава и изискването за представяне от всички пътници на негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт. Ограничителната мярка не важи за пристигане в страната с автомобил, както и за гражданите на възраст под 13 години.

От външното ни министерство съветват преминаващите транзит през Германия и Белгия наши сънародници да проверят какви изисквания има в двете държави, преди да предприемат пътуване към Нидерландия с автомобил.

Нидерландия за пръв път въвежда вечерен час за ограничаване на коронавируса

Нидерландия за пръв път въвежда вечерен час за ограничаване на коронавируса

Ще продължи до 10 февруари

Изискванията за бързия антигенен тест са следните:

∙ Документът за негативния резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език.

∙ Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест).

∙ Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2.

∙ Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта.

∙ Срок на изготвяне: не повече от 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия.

∙ Следва да бъдат видими логото, печата и детайлите на лекаря или медицинския институт, направил теста.

"Двойнот тестване" не е в сила за пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт, от безопасни зони по отношение на коронавируса.

От 00:01 ч. на 23 януари се преустановяват гражданските полети до Нидерландия от: Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Суринам, Уругвай, Венецуела и Великобритания. Забранява се също акостирането на фериботи от Великобритания на нидерландски пристанища.

Нидерландия въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи със самолет

Нидерландия въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи със самолет

Както и за тези с морски, железопътен и автобусен транспорт

Пътуващите с цел бизнес, студентите, висококвалифицираните мигранти, професионалистите от културния и творческия сектор, както и хората в партньорски лични отношения от разстояние, желаещи да пътуват към Нидерландия за краткосрочен престой, няма вече да бъдат изключени от въведената забрана за пътуване от страни извън ЕС.

В страната влизат в сила и вътрешни ограничителни мерки, включително на домашните посещения. Вместо допустимите досега двама души гражданите ще може да посрещат веднъж на ден най-много един посетител на възраст над 13 години.

Предстои нидерландският парламент да гласува въвеждането на вечерен час. Ако мярката бъде одобрена, се очаква да влезе в сила от 23 януари или 24 януари. Нидерландските власти обсъждат и въвеждане на задължителна карантина, както и регистриране на пристигащите пътници и на контактните лица.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Хага на +31 70 358 46 88 и на дежурен телефон в извънработно време: + 31686213612.