Каква е пълната цена на един отработен час или месец? На този въпрос  отговор дава новият калкулатор, разработен в контекста на международна инициатива, изпълнявана от Института за пазарна икономика заедно с неправителствени организации от Словакия (INESS), Чехия (Liberalni Institute) и Полша (FOR), с общ подход и методология, която отразява особеностите на местното трудово законодателство и регулации. Изработката е подкрепена от Фондация за свободата "Фридрих Науман".

От ИПИ посочват, че фишовете, които работниците получават в края на месеца, най-често посочват нетната заплата, а в счетоводните си книги работодателите включват и своята част от осигуровките, които формират общите разходите за труд. Извън тях обаче върху крайната заплата на наетите и действителните пълни разходи за труд играят роля и други фактори - болнични, извънредни смени, ваучери за храна. Именно тези фактори добавя към сметката новият калкулатор на реалната заплата и реалните разходи за труд.

Изчисленията на "Цена на работника" вземат предвид очакваните фактори на брутната заплата и разходите на работодателя - пенсионните, здравните и другите социални осигуровки, както и данъците върху дохода. Към тях се добавят още няколко фактора, засягащи най-вече отработеното време - нощният труд, трудът в съботните и неделните дни или на официални празници, за които се прилагат множители към основната почасова ставка на заплащане.

КТ "Подкрепа" предлага увеличаване на минималната работна заплата от 2022 г.

КТ "Подкрепа" предлага увеличаване на минималната работна заплата от 2022 г.

Имат конкретни мерки в подкрепа на гражданите

Калкулаторът отчита и случаи, в които работодателят финансира обяда (или като цяло храненето) на служителите си, както и ползваните болнични и допълните дни платен отпуск извън предвидените от трудовото законодателство. Взети са предвид и случаите, когато служителите получават ваучери за храна - честа практика за допълване на дохода, която остава извън обхвата на облагането. На този етап изчисленията са валидни само за трета категория труд, в която влизат повечето работещи в България, уточняват от ИПИ.

От значение в случая е разликата между крайната цена на отработен час и обявената почасова заплата - само с добавянето на няколко нощни и празнични смени, няколко дни платен отпуск над минималния и ваучери за храна разликата между обявената почасова заплата и крайната цена на отработения човекочас става почти двойна, поясняват от Института.

Те посочват, че калкулаторът внася яснота за общите разходи за труд и по този начин дава възможност за реална преценка на цената на наетата работна сила.

Освен това активирането му в началото на мандата на едно правителство лесно ще покаже в каква посока са неговите политики - при всяка промяна, която увеличава цената на наемане, ще светне "червената лампа" за всички наблюдатели.

Според ИПИ яснотата за пълната цена на трудa ще спомогне и за формиране на мнение в дискусиите по приемане на държавния бюджет, както и при всяка законодателна инициатива, свързана с трудовото или осигурителното законодателство.

Калкулаторът ще е от полза и за незабавна оценка на ефекта от предложенията за регулаторни промени на синдикати и работодателски организации, смятат от Института.

Калкулаторът е достъпен на български и английски език: http://cenanarabotnika.org/