Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия в катедралния храм "Свети Александър Невски", съобщава БНТ.

Припомняме, новият духовен водач на нацията беше избран вчера на втори тур с гласовете на 69 от делегатите на патриаршеския събор.

След избора, в катедралния храм "Св. Александър Невски" и в присъствието на над 700 гости, сред които и Вселенския патриарх Вартоломей, се състоя и церемонията по интронизацията на новия български патриарх.

Четвъртият български патриарх заяви, че ще следва примера на своите предшественици и призова да пазим православната вяра.

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата?

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата?

Румен Радев се надява да няма разделение в църквата след избора на нов патриарх

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви новият патриарх Даниил преди първата си патриаршеска света литургия, съобщава БНТ.

По негови думи "църква" значи единство.

"Знаменателно е как през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана. И просто много ясно се вижда подкрепата на светеца, за неговото закрилничество, и действително той е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страна ни показва какъв е пътят на всички нас", отбеляза той.

"Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на Св. Иван Рилски в Рилската света обител през 1469-та година. Рилският манастир -това е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство", посочи патриархът и допълни, че мястото на Иван Рилски сред нашите предци е изключително.

Относно изказването на архимандрит Никанор, според когото изборът на Даниил за патриарх, не е правилен, той отвърна: "Все пак сме хора. Да общуваме директно, а не през Фейсбук".