Заради епидемичната обстановка има висок процент преброители с подписани договори, които се отказват да извършат задачата. Това е основният проблем на процеса на преброяване, който продължава да се извършва от НСИ и в момента. Това съобщи председателят на НСИ Сергей Цветарски на брифинг днес.

В София не достигат около 600 преброители, в 1300 участъка в столицата липсват такива. Недостиг има и в Пловдив.

Не е късно да се запишат нови преброители - много е важно да се обхване жилищният фонд, домоуправители могат да се обърнат също към НСИ.

Търсят се начини, за да се отговори на очакванията на хората, които стоят вкъщи и очакват да бъдат преброени, поясни Цветарски. Той посъветва за няколко начина - ако преброител не е дошъл, да се изчака следващият път, а в случай че не бъде посетен адрес, хората могат да се обърнат към временните центрове за преброяване, които са 40 в цялата страна, а списъкът за тях е публикуван на страницата на НСИ. Първоначалната идея била центровете да са за хората, които са се преброили електронно, но сега НСИ апелира хората да се обръщат към тях за въпроси. Друг вариант - преброителната карта да бъде изтеглена от сайта на НСИ, да се попълни и да се изпрати сканирана по мейл или пощата, да се донесе в НСИ или в съответните центрове.

Нови преброителни центрове започват работа в страната

Нови преброителни центрове започват работа в страната

Те започват работа от утре

Сергей Цветарски помоли хората, които са се преборили електронно, да не търсят преброителя, за да му дадат кода си. Има регистрирани случаи на разминавания, преброителите ще се обаждат на лицата и не се налага хората да ходят до временните центрове, за да оставят кода си.

Иначе Сергей Цветарски успокои, че всички преброители са инструктирани да спазват мерките и са снабдени с противоепидемични средства и да не осъществяват близък контакт от 1.5 метра. Информация колко са ваксинираните преброители няма.

НСИ плаши с глоби, ако агресивно пречим на преброяването по домовете

НСИ плаши с глоби, ако агресивно пречим на преброяването по домовете

През декември стават ясни първите данни от Преброяване 2021

Заради страх има случаи дори за отваряне на вратата на преброител. От вчера е известен случай в с. Ярджиловци, Перник, в неделя следобед мъж, посетен от преброител жена, я е заплашил и произвел изстрел с газов пистолет. Има осигурени екипи за действие в тези случаи.

Проблем е бил също кв. "Столипиново" в Пловдив. "Ако не съдейства полицията - няма преброяване, там преброяването е към 90%. От 105 - 88 участъка са приключени, населението не знае за преброяването, населението не гледа, не слуша и не чете медии, делът на електронно преборените е около 3%", обясни още директорът на НСИ.

По области

Три от областите вървят много добре - Видин, Монтана, Кюстендил. Във Видин вече са преброени над 93% от населението, в други области обаче има нисък процент преброени - Сливен - 63.8%, Кърджали - 66.8%.

Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" уточни, че до 4 октомври има 2.7 млн. преброени лица, а заедно с електронно преброените са 5 млн., или 74.8% от населението е преброено на база населението от края на миналата година. По области - най-добре, над 85% преброени са вече в Северозападна и Северна България - Видин, Враца, Монтана, Ловеч. Там преброители има, макар че малко от хората са се преброили електронно. Областите Русе, Велико Търново, Перник, Кюстендил са над 80% преброените.

По общини

В 36 общини има над 90% електронно преброени лица - пак в Северозападна България и Северна, включително и в Благоевград. Под 50% обаче са преброените в Бургас, Пазарджик, София, Стара Загора, Смолян, Сливен. Най-добре в столицата вървят районите Панчарево, Красна поляна, Банкя, най-зле - Средец, Студентски, Триадица. Ситуацията във Варна е по-добра, където изостават районите Аспарухово, Владислав Варненчик.

Ако не се запазят темповете в големите градове, много трудно ще се гарантира, че е обхванато 100% от населението. Грешките при преброяването се уточняват след него. Няма да има глоби за хора, които живеят извън България и не са се преброили, ще има за такива хора, които целенасочено действат срещу преброяването, уточни Цветарски. Той подчерта, че все още има хора, които смятат, че преброяването е излишен тормоз. Затова и се обърна към тях със уверението, че от преброяването ще зависят политиките след това и по общини.

Ако тази статистическа информация не е качествена, общините няма да направят своите планове и програма, която ще е за населението, каза Сергей Цветарски. Той не смята, че процесът трябва да се удължава и след 10 октомври, защото удължаването на срока на електронното преброяване не е увеличило активността.