Няма пряка опасност за българските туристи, блокирани на остров Самотраки, съобщават от Министерството на външните работи.

Те уточняват, че Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост.

През последната седмица бяха преустановени курсовете на големия ферибот "Азорес Експрес", което доведе до редица проблеми с транспортирането на намиращите се на острова туристи.

В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

От МВнР поясняват, че на туристите е осигурена храна, вода, медицинско обслужване и стоки от първа необходимост.

Хиляди туристи в огнен капан на о. Самотраки

Хиляди туристи в огнен капан на о. Самотраки

Сред тях има и стотици българи

Хотелиерите правят намаления на нощувките, а общинските власти предоставят безплатни стаи за настаняване, включително в училищата. Областната управа финансира раздаването на безплатна храна за нуждаещите се.

Гръцкото министерство на корабоплаването е взело решение туристите да бъдат извозени от катамарана "Андрос Джет" (с капацитет 600 пасажери и 75 автомобила), който ще извършва от утре по три курса на ден.

От външното ни ведомство посочват още, че възникналия по-рано пожар на острова е потушен и не застрашава живота на туристите.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.