В района на Лом се забелязват разпокъсани части от нефтеното петно по река Дунав, а около Оряхово все още не се забелязва нищо.

Това каза за Дарик радио директорът на агенцията за проучване и поддържане на реката.

Предполага се, че нефтеното петно е мазут с различна концентрация между 50 и 180 милиграма на литър или 15-30 на сто, уточни представител на екоминистерството.

По брега на няколко места е излязъл мазут, който примесен с почва е опасен и ще има проблеми при унищожаването му.

Той уточни, че основното петно е 20 - 30 километра, а от сутринта има данни за разкъсване и разпадане.

Засега няма умрели птици, но превантивно са предупредени всички ВиК дружества и кметове да проверяват питейните кладенци, където до момента не са открити нефтени продукти.

Забранени са напояването и риболова.

Засега от министерството не се ангажират да прогнозират екологичните последици.
Тъй като не разполагат с клетки за опасни отпадъци, ще бъдат потърсени алтернативни депа. Според екоексперта е възможно да се използват силажните ями в дворовете на бившите АПК и ТКЗС-та, които са бетонирани и имат покриви.

Малки частици от мазутното петно, което се движи по река Дунав, са преминали тази нощ през Козлодуй, но в района на бреговата помпена станция на атомната централа не са регистрирани замърсявания.

Остров Козлодуй е отклонил замърсяванията по фарватера на Дунав към румънската страна, съобщи БНР.

В района на станцията бяха поставени специални заграждения за ограничаване достъпа на мазут до каналите на централата.

Обстоен оглед на бреговата ивица за замърсяванията причинени от петролния разлив по река Дунав ще бъде извършен днес във Видин.

Кметовете на общините по поречието на Дунавсъс съдействието РИОСВ-Монтана ще бъдат ангажирани в почистването на опасните отпадъци и осигуряването на депа за тяхното прибиране и съхранение.

Предприети са мерки за намаляване отлагането на замърсяващите вещества по крайбрежието и непрекъснато проследяване на разлива.