"Електрохолд" излезе с официална позиция след като жители на няколко столични квартала подадоха колективна жалба срещу дружеството. От там посочват, че са регистрирани прекъсвания на електрозахранването на Панчарево, Бистрица, Железница, Плана, в.з. Ярема, Долни Пасарел и в.з. Китката на 15 и 16 декември в следствие на обилния мокър сняг и ниските температури.

От дружеството поясняват, че причините за прекъсванията са обледяване на захранващата мрежа средно напрежение и падане на дървета, които се намират извън сервитутните зони. Това е предизвикало скъсване на проводници и счупване на изолатори и конзоли.

Екипите на ЕРМ Запад са реагирали веднага на сигналите за авария. От дружеството подчертават, че пътната обстановка в района е била усложнена от множеството паднали дървета и навявания от сняг, като в много от случаите се е налагало на служителите сами да отстраняват падналите дървета от пътните платна.

Въпреки че сервитутните зони на електропроводите са изчистени от растителност, бяха регистрирани множество паднали дървета от зони извън сервитута им. Служителите извършиха обходи, отстраняваха падналите дървета и скъсани проводници през труднодостъпни трасета, като носиха на ръка необходимите им материали и оборудване за отстраняване на повредите, посочва Електрохолд в позицията си.

Кратковременните смущения в захранването в някои райони се дължи на редица оперативни превключвания между електропроводите чрез автоматизираните възлови станции за презахранване на потребителите с нарушено електрозахранване. След захранването на всички трафопостове по мрежата средно напрежение, служителите на дружеството са реагирали на всички получени единични сигнали по мрежата ниско напрежение и отстраниха възникналите проблеми.

ЕРМ Запад планира да извърши извънредни обходи и огледи на съоръженията, засегнати от снежната стихия с цел да се минимизира риска от повреди в резултат на лошите метеорологични условия.

С цел повишаване на качеството на захранване на селищата през последните години са въведени в експлоатация автоматизирани възлови станции в Лозен, Кокаляне, Бистрица и Плана, чрез което се постигна по-високо ниво на управление на мрежата и бърза реакция при аварийни ситуации и планови дейности. Въздушните електропроводи в района са с монтирани по тях комутационни апарати с дистанционно управление, част от трафопостовете са с автоматизирана комутационна апаратура и сигнализатори за дистанционно предаване на данни.

Мрежите ниско напрежение в населените места са изградени с изолирани проводници, които не се влияят от метеорологичните условия и рискът за повреди е минимален.

За повишаване на сигурността на захранването в Панчарево и Кокаляне дружеството планира да инвестира в поетапна подмяна на захранващите въздушни електропроводи, което ще минимизира риска от аварийни ситуации при лоши метеорологични условия. За целта е необходимо да се актуализира Подробния устройствен план на селищата, за да стартира процедурата по проектиране и реализация.

Жители на няколко квартала в София подадоха колективна жалба срещу Електрохолд

Жители на няколко квартала в София подадоха колективна жалба срещу Електрохолд

Недоволството им е породено от честото прекъсване на електричеството