Днес, 13 март, се навършват 37 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. Най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа и Балканския полуостров официално отваря врати на 13 март 1981 година.

По случай празника директорът на Обсерваторията Никола Петров заяви пред БНР, че в Обсерваторията кипи дейност.

"Официално ние сме на 37 години, макар че първата снимка, получена с нашия най-голям телескоп в обсерваторията или това е така наречената "първа светлина" на телескопа, е ноември месец 1978-ма година, т.е. 40 години вече обсерваторията работи. Опитваме се да правим астрономия. Резултати има. Разбира се, желанието ни е някак си да можем да се движим по-бързо напред. Нашият празник ще бъде свързан с парадът на планените, който е 12-ти-13-ти март", допълни Петров.

550 хиляди лева целево за обсерваторията на Рожен

550 хиляди лева целево за обсерваторията на Рожен

Част от средствата са за обновяване

Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита официално на 13 март 1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1980 година.
Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн. лв.) и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.

Националната обсерватория в Рожен е застрашена от разрушаване

Националната обсерватория в Рожен е застрашена от разрушаване

Кой абдикира от задълженията си за опазване, питат учените