Решението на ВАС за минималната работната заплата ще бъде обжалвано. Това коментира пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Припомняме, че ВАС отмени приетата от правителството за 2017 г. минимална работна заплата в размер на 460 лв. Делото се образува след жалба на работодателските организации с аргумента, че не е съгласуван размера й в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Министър Петков увери, че от началото на тази година са предприети мерки от страна на правителството за приемане на ново постановление на Министерски съвет, което да утвърди действащия размер на минималната работна заплата от 460 лв.

ВАС отмени решението за 460 лева минимална работна заплата за 2017 г.

ВАС отмени решението за 460 лева минимална работна заплата за 2017 г.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав

"Разбира се ще се изчака решението на втора инстанция, която ще бъде окончателно. Решението на първа инстанция ще бъде обжалвано. Има аргументи, които ще бъдат изложени и в това време стартира отново процесът на консултации за приемане на постановление на МС", посочи Петков.

Според него по-голям е проблемът, свързан с механизма за определяне на минималната работна заплата. Министърът увери, че не се отказал да търси съгласие между социалните партньори за договаряне на такъв механизъм. По думите му отново ще бъде направен опит да се договори регламент за определяне на минималната работна заплата.

"Това е една повтаряща се препоръка. Моята задача е да изчерпам всички възможности за постигане на съгласие", каза още министър Петков.

Министърът коментира още, че в средносрочната бюджетна прогноза правителството е заявило как вижда нарастването на минималната работна заплата по време на мандата. В същото време, е оставило вратата отворена чрез една забележка, че тези предложени нива на минималната работна заплата могат да претърпят промени в случай, че се стигне до предоговаряне.

ато правителство ще положим максимални усилия да се постигне това съгласие", каза още Петков.