Наложително е да се подобри ВиК и електоинсталацията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Това гласи експертизата, изготвена от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) за техническото състояние на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Ориентировъчната стойност на ремонта ще бъде около 4 000 000 лв. Това е в пъти по-малко от сумите, за които се говореше и за които циркулираха слухове в публичното пространство, уточняват от Светия синод.

Информацията е на Светия синод на Българската православна църква. Тя е изпратена до медиите след проведеното в сградата на митрополията трето заседание на Междуведомствената комисия за ремонтно-реставрационните дейности по Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски".

Синодът - най-после собственик на храма "Св. Александър Невски"

Синодът - най-после собственик на храма "Св. Александър Невски"

Решението е историческо, заяви премиерът Близнашки

Според ректора на УАСГ проф. Д-р Иван Марков основният извод на експертизата гласи: "Състоянието на храма е толкова добро, че може да се определи с думата чудо".

Според експертизата се изисква ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и др. необходими и неотложни ремонти, които са нормални за всяка сграда с този обем и на тази възраст.

Храмът е проектиран преди сто години от руския архитект проф. Померанцев. Изчисленията по статика са правени в Германия, а стоманената конструкция използвана за него е произведена във Великобритания от най-висококачествена английска стомана.

Храм „Св. Александър Невски” остава собственост на Църквата

Храм „Св. Александър Невски” остава собственост на Църквата

Реши 3-членен състав на ВАС

Катедралата "Св. Алекснадър Невски" е изпълнена преди сто години с такъв професионализъм, такова чувство за отговорност, и такова качество на влаганите материали, че времето е оставило само някои повърхностни белези, пукнатини, течове и др., които не влияят на основното състояние на сградата, което е много добро.

Следващият етап от цялостния проект - ремонт на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" - проектиране на ремонтите дейности, отново ще бъде възложен на УАСГ.

Рашидов и епископ Тихон обсъдиха ремонта на  „Св. Александър Невски"

Рашидов и епископ Тихон обсъдиха ремонта на „Св. Александър Невски"

Епископ Тихон му благодарил за голямата му ангажираност

Членовете на комисията се обърнаха с молба към Министерство на културата да предложи метод за втората необходима експертиза - на стенописите. След извършването на ремонтните дейности по конструкцията на сградата ще трябва да се пристъпи към тяхното възстановяване, за да засие катедралата с пълния си блясък, достоен за прослава на Бога, пишат от Светия синод.

В края на заседанието лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит поздрави участниците в срещата и чрез проф. Иван Марков благослови и благодари на екипа, изготвил експертизата.

Топ експерти от Германия ще реставрират катедралата "Св. Александър Невски"

Топ експерти от Германия ще реставрират катедралата "Св. Александър Невски"

Ще са нужни няколко десетки милиона

Предстои представяне на резултатите от експертизата и на премиера Бойко Борисов, като ще бъде потърсено съдействието на правителството за реализиране на следващите етапи от проекта.

Комисията бе създадена през 2016 г. по инициатива на Светия Синод на БПЦ-БП и по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Задачата е да извърши всички необходими подготвителни дейстия и да предложи нужните решения за започване на ремонтно-реставрационни работи по Катедралата.
Председател на комисията е Ловчанският митрополит Гавриил. Членове са представители на БПЦ-БП, Министерство на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите, Дирекция "Вероизповедания" към МС и Столична община.

"Техническа експертиза за оценка на състоянието на Патриаршеския храм-паметник" бе възложена на УАСГ края на 2017 г. Готовата експертиза и препоръките за възстановяване и ремонт бяха представени лично от проф. д-р Иван Марков, ректор на университета.