Историческо решение взе кабинетът на днешното си заседание - най-накрая, след години протакане храм-паметникът "Св. Александър Невски" става собственост на Българската православна църква.

Министерският съвет взе решение за предоставяне на собствеността на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската патриаршия. Това заяви премиерът Георги Близнашки след заседанието на правителството, определяйки тази новина като „историческа". Според него въпросът за собствеността на катедралния храм по редица причини е оставал неразрешен.

Близншаки припомни и проблемите с криптата под храма. Влязохме в интензивен диалог със Светия синод, обясни той. Синодът е изпратил писмо до кабинета. След днешното решение държавата и църквата си подават ръка, за да вървят заедно напред, доволен е министър-председателят.

Той прочете писмото от българския патриарх Неофит, в което се изтъква благодарността на БПЦ от факта, че собствеността на патриаршеската катедрала се дава на Синода. Патриархът уверява, че "Св. Александър Невски" и занапред ще си остане катедрален храм. Синодът уверява, че криптата ще се поддържа от Министерството на културата за срок от 25 години. Този срок ще се удължи автоматично, ако някоя от двете страни няма претенции. Това е и максималният срок, до който църквата може да отстъпва право за ползване. Синодът се отказва от първоначалното си решение богослужения да се провеждат и в криптата.

Припомняме, че до тази развръзка на проточилия се с години казус се стигна, именно след като митрополитите приеха условията, поставени от правителството за криптата към храма, където Националната художествена галерия излага най-голямата колекция от православни икони в страната.

Днес ние всички ставаме част от един исторически акт, съобщи със задоволство Георги Близнашки. Той увери, че държавата и занапред ще помага на БПЦ. Следващата седмица на официална церемония нотариалният акт на храма ще бъде връчен на патриарх Неофит. Мисля, че намерихме вярното решение. Това е дълго чакано решение, отчете още Близнашки.

Общата площ на храм-паметника е 4951 кв. м. От днес от имот - публична държавна собственост, той става имот - частна държавна собственост.