Паметникът на съветската армия в столицата ще бъде опакован със знамената на България и Украйна, съобщи БГНЕС. Това ще стане факт на 4 май, а акцията е организирана от гражданската инициатива, която се бори за демонтирането на "МОЧА" (Монумент на окупационната червена армия - алтернативното име на Паметника на съветската армия).

В знак на подкрепа към Украйна в този критичен миг заедно ще опитаме да измием срама от това безкрайно крещящо бездействие и ще започнем опаковане на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна, казват организаторите.

Опаковани със знамената на България и Украйна първо ще бъдат скулптурните композиции в североизточния край на монументалната площадка. Фигурите ще останат покрити със знамена в продължение на следващите няколко денонощия.

Призивът на организаторите е хората да носят собствени знамена, за да се покрие колкото се може по-голяма площ от монумента.

Започва процедура за демонтаж на паметника на Съветската армия в София

Започва процедура за демонтаж на паметника на Съветската армия в София

Целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка

Припомняме, на 7 март областната управа даде становище за паметника, като изтъкна, че той е държавна собственост и е включен в Договора за приятелство с Русия.

На 2 март кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков предложи фигурите от Паметника на Съветската армия просто да бъдат преместени. Идеята си той написа във Фейсбук ден часове след нахлуването на Русия в Украйна - 24 февруари 2022 г.

Отделно на това има и движение, което призовава за премахване на паметника. През май т.г. група политици, граждани и социалисти стартираха инициатива за демонтиране на паметника. Новината съобщи Горан Благоев от "Републиканци за България". Средствата за премахването му се събират в момента.

На идеите за премахване се противопоставят софийските социалисти с последователно изразявана позиция за опазването на МОЧА (Паметника на съветската армия)

През 2014 г., когато Русия анексира Крим, паметникът осъмна боядисан с цветовете на знамето на Украйна.