Българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи", са изпратили становище до Министъра на земеделието, храните и горите по повод изменения в закона за лова и опазването на дивеча, които позволят употребата на забранени средства за лов.

Това съобщават от организацията в своя позиция до медиите. 

Според готвените промени падат забраните за употреба на отрови и експлозиви по време на лов. В текстовете се посочвало, че ще може да се извършва ликвидиране на дивеч при употреба на всякакви забранени от закона средства, включително отровни примамки, електрошокови устройства, капани и експлозиви.

В тази връзка от "Четири лапи" са изпратили становище, с което заявяват, че предвижданите промени са несъстоятелни и противоречат на действащото ветеринарномедицинско законодателство, както и на законите на Европейския съюз.

България е поела ангажименти пред Европейската комисия и Международното бюро по епизоотиите за изготвянето на стратегии за справяне с всяко едно заразно заболяване по животните с конкретни стъпки и мерки, които не включват по никакъв начин поголовно избиване на животни без доказано наличие на заболяването. Предложените изменения противоречат както на установените етични норми, така и на принципите на здравеопазване на животните, подчертават от "Четири лапи".

По думите му в частичната предварителна оценка на въздействието на законовите изменения не са разгледани възможните негативни екологични последствия от използването на забранените методи и средства за лов.

Сподер д-р Венцеслава Тасева-Соколова, директор на "Четири лапи" за България, използването на неселективни и забранени методи и средства на лов несъмнено ще навреди на представители на дивата флора и фауна.

"Отровните и упойващи вещества биха могли да бъдат погълнати от всички диви животни, включително защитени и застрашени видове, а също така и от домашни любимци и селскостопански животни. С времето отровните вещества проникват в почвата, а от там, освен че отравят подпочвените води, се натрупват в растенията, доста от които хора и животни използват като хранителни източници. Експлозивите, освен че са изключително опасни и употребата им би могла да унищожи цели местообитания, биха могли да предизвикат горски пожари и да нанесат щети за милиони", обяснява тя.

От "Четири лапи" са категорични, че предложените промени издават неспособност на изпълнителната власт да се справи с навлизането на заболявания като африканската чума по свинете и в желанието си да намерят бързо решение на проблема са склонни да изложат на риск уникалното разнообразие от животински и растителни видове у нас.

От организацията припомнят, че според редица проучвания и доклади, една от основните причини за разпространението на АЧС е неспазването на елементарни правила за хигиена и биосигурност по време на лов и призовават Министерство на земеделието вместо да създава предпоставки за възникване на бедствия и инциденти, да насочи усилията си в посока на ограмотяване и контрол на българските ловци.

"Четири лапи" призовават своите съмишленици и всички граждани и организации, несъгласни с предложените промени, да изпратят писмено становище до МЗХГ.