Самостоятелни дарители - това е основният профил на хората, които са се наредили на опашката днес пред склада на Българския червен кръст в кв. "Люлин" в столицата, където е и офисът на Пожарната и където се събират дарения за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

Дарителите са от всякаква възраст - от тийнейджъри до пенсионери. Повечето от тях са купили по няколко пакета памперси и други хигиенни материали, за да подпомогнат ранените. Изискването за даренията (под формата на дрехи или обувки) е да са нови или запазени, но преминали химическо чистене. Това е заради откритите рани на пострадалите и опасността от инфектиране. Приемат се и всякакъв вид хигиенни материали, може и пакет мокри кърпи или пакет лепенки. И никаква храна.

В склада кипи неспирен труд, младежи от БЧК посрещат и други дарения, например току-що пристигнал микробус с кашони с обувки. Нареждат се и палети със спални чували и одеала. Дирекорът на столичния БЧК Петранка Недялкова обясни за news.bg, че дарения идват и от фирми, но по-малко.

Снимка 605914

Източник: news.bg

До третия ден на кампанията на Червения кръст към Турция са заминавали по три тира на ден. Даренията се сортират, слагат в кашони, от там в палети и се нареждат в пожарните камиони. Един пожарен камион, натоварен с палети, отпътува пред очите ни. Даренията се карат в склад във "Враждебна", от там на самолетите - "Спартан", осигурени от правителството, поясни Недялкова.

Надпревара с времето: Трети ден от земетресението в Турция

Надпревара с времето: Трети ден от земетресението в Турция

Над 20 000 са вече жертвите на опустошителното бедствие

Работното време на БЧК в кв. "Люлин", единственото място в столицата, където се приемат даренията за ранените от трусовете в Турция и Сирия, е от 9:00 ч. до 18:00 ч.

Който иска може да подкрепи кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

От Българския Червен кръст днес съобщиха, че първият превод чрез Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), в помощ на пострадалите е направен.

Заявените суми са 480 000 лв. за Турция и 320 000 лв. за Сирия. Средствата са набрани по обявената още в първите часове Национална дарителска кампания на БЧК. След получаване на кодове за потвърждение на преводите, дарените от българското общество средства ще станат пряка помощ за пострадалите в двете държави.

Още в първия ден, от своя Фонд за бедствия, аварии и кризи, БЧК отпусна 5000 швейцарски франка, в отговор на спешния Апел на МФЧК/ЧП, който беше в размер на 70 млн. швейцарски франка - 50 млн. за Турция и 20 млн. за Сирия. Към днешна дата, Апелът е ревизиран и неговата стойност е 200 млн. швейцарски франка - MDRSY099 - 07/02/2023 за 80 млн. в подкрепа на пострадалите чрез Сирийския арабски Червен полумесец и MDRTR004 - 07/02/2023 за 120 млн. за Турския Червен полумесец.

Всеки, който желае да подкрепи кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, може да го направи чрез специално разкритата банкова сметка:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

Снимка 605912

Източник: news.bg