Важен запис в дневника на руския външен министър Владимир Ламсдорф от 1891г. показва отношението на руската имперска политика към България, напомня историкът Янко Гочев по повод на обвиненията на руския патрирах Кирил при посещението му у нас.

В дневника се посочва, че "руските интереси изискват силна Сърбия и Гърция и доколкото е възможно слаба България''.

В дневника на граф Владимир Ламсдорф с дата 27 февруари 1891г. е записана беседа с други двама руски дипломати - Иван Зиновиев, директор на Азиатския департамент на МВнР на Русия и Александър Влангали.

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Кирил недоволства, че почитаме жертвите от всички народи в Руско-турската война...

"В хода на тази беседа са формулирани основните вечни принципи в руската имперска политика на Балканите и спрямо България, които се заключават в две точки:
1. На Балканите трябва да има малки държавици, достатъчно слаби, за да се нуждаят от руско покровителство и не се се допуска създаване на голяма и независима държава.
2. Руските интереси изискват СИЛНИ Сърбия и Гърция и доколкото е възможно СЛАБА България." - обобщава историкът.

Той напомня също, че именно такава е била руската политика през 1891 г. при управлението на държавника Стефан Стамболов, признат в Европа като ''българския Бисмарк''. Такава е била тя и до Балканските войни (1912-1913), когато България с икономическите си успехи и силна армия дава заявка да бъде истински балкански лидер вместо разпадащата се Османска империя.

"И понеже българските военни победи в Балканската война (1912-1913) са голяма стъпка за създаване на независима от Русия и обединена България същата тази Велика сила се заема да не допусне тази ''опасност''. Защото Целокупна България е геополитически кошмар за Русия.
За да запази интересите си на Балканите и особено в района на Проливите и Цариград Руската империя организира погрома на България с участието на всички балкански страни през 1913 г. Такава е била руската политика до и по време на Първата световна война, когато от 1915г. до 1918г. България води истинска Отечествена война срещу руската агресия по суша в Добруджа и Македония и в Черно море.
Такава е била и след болшевишката революция от 1917 г., съветската политика. Такава е и до днес." - пише Янко Гочев в профила си във Фейсбук.

"Когато българите се съпротивляват на руската имперска политика и нейните принципи, следват своя самостоятелен курс, различен от руския те са обявени от същата тази ''Освободителка'' за ''предатели'', допълва той.

По думите му, руски ''принос'' за откъсването на жива плът от българския народ е и идеята за създаване на нови нации на Балканите - типичен пример е отделянето на ''македонска'' нация.

"За руските управници български ''патриот'' е само този българин, който работи срещу България и слугува на Русия. Ако е неин агент още по-добре. Ще бъде ''голям патриот''. Тези фалшиви ''патриоти'' храненици на Азиатския департамент на МВнР на Русия българският народ е нарекъл още през XIX век ''рубладжии'', ''черни души'' и ''предатели''..." - допълва историкът.

Снимка 344753

Източник: Фейсбук, Янко Гочев