От ВМРО подготвят сигнал до ДАНС за активиране на сектанти - "Свидетели на Йехова" и мормони. Представители на религиозни учения обикалят Варна и тропат по домовете на хората, за да разпространяват сектантска литература, алармира областният координатор на ВМРО Живко Костадинов пред Дарик.

"Ако ви заговорят емисари, не спирайте, не им отговаряйте и ги избягвайте по всякакъв начин. Не си позволявайте да ги нападате физически, тъй като разполагат с много добри адвокати", съветва Живко Костадинов.

Обикновено при затопляне на времето така наречените "емисари на вярата" тръгват по улиците на града. В морската ни столица най-често гражданите могат да попаднат на две религиозни организации – едната е Мормонската, а другата е „Свидетели на Йехова“, обясни Костадинов.

Той определи "Свидетели на Йехова" като една опасна, предимно икономическа организация, която насочва своите проповедници основно към измами и облагодетелстване чрез имотни облаги.

Те са добри психолози и разчитат на по-наивни, или самотни хора, които им се доверяват и им дават лични данни. Чрез Публичния регистър съумяват да извадят имотното състояние на човека, обгрижват го и постепенно го обсебват, отдалечават го от роднините му.

След като това е станало адвокати на сектата отиват при човека, носят му акт за дарение и го принуждават да си припише имота на организацията, за да му се осигури място в "Божиите двери", разказа Костадинов. Сектантите се насочват и към младежи, които са от проблемни семейства и са податливи на влияния.

Характерно за "Свидетели на Йехова" е отричането на държавността. Те забраняват на членовете си да гласуват, както и да служат. Кръвопреливането също не е разрешено. Специфично за сектантите е и сключването на брак помежду им.

Емисарите се обучават един друг, имат центрове и молитвени домове, където се събират. През последните три години дейността им във Варна не е явна, посочи местният лидер на ВМРО. От "Свидетелите на Йехова" се  опитаха да построят своя църква в кв. "Възраждане" и да вземат имот в "Победа", но без успех.

От ВМРО подготвят сигнал до местната полиция и до ДАНС за активизирането на сектантите във Варна. Ако имате наблюдения къде се събират емисарите, потърсете ВМРО, или се обадете на органите на реда,препоръчват патриотите.