По повод Деня на Земята еколози организират 5 инфоспирки в София, съобщи БНР.

Първата от тях е в градинката между СУ „Св. Климент Охридски" и Народното събрание и е с послание за чиста и зелена градска среда.

Втората е на ъгъла на булевардите „Витоша" и „Патриарх Евтимий" и ще информира за вредите от цианидната технология при рудодобива.

Третата е на площад „Света Неделя" и е с акцент презастрояването на
Черноморието.

Спирката на паметника на „Патриарх Евтимий" ще представя информация за велоалеите в София.

Темите на спирката пред Народния театър са за национален парк „Рила", скикурортите и алтернативния туризъм.

Първият национален Ден на Земята се отбелязва на 20 април 1970 г в САЩ и Канада.
Инициативата е организирана от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата, и от Денис Хейес - изявен студентски лидер.

Повече за инициативата може да намерите тук

В проявите на първия Ден на Земята взимат участие повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това се създава мащабно движение в защита на околната среда и впоследствие са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

През 1990 г. отбелязването на Деня на Земята излиза извън пределите на САЩ и се превръща в международно събитие.

Ежегодно международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, които са насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Организацията си поставя за цел да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

България се присъединява към международното отбелязване на Деня на Земята 22 април 1992 г. , като така става една от първите страни, подкрепили инициативата.

Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Тя е връчена на конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.