На 30 юни изтича крайният срок за кандидатстване на европейските граждани за статут на уседналост в Обединеното кралство. Нашите сънародници, които до тогава не са подали заявления или им е бил отказан статут на уседналост, рискуват да загубят правата си във Великобритания.

Властите потвърдиха намеренията си и заявиха, че дават 28-дневно предизвестие на онези, които по някаква основателна причина още не са подали документи, да го сторят.

Откриват изнесени визови центрове в 4 града във Великобритания

Откриват изнесени визови центрове в 4 града във Великобритания

Същевременно се освобождава и допълнителен ресурс на Консулската ни служба

До 31 май са подадени 5,6 млн. заявления, включително и повторните кандидатствания. Има разминаването с официалните данни, че в кралството пребивават около 3,5 милиона граждани на Европейския съюз.

Независимо, че има натрупани около 400 000 неразгледани още молби, хоум офис не се отказва от датата 30 юни.

Външно отново пита за статута на българите след Брекзит

Външно отново пита за статута на българите след Брекзит

Много хора са се забавили заради пандемията

Според Атанас Чиков, създател на Движението за взаимопомощ на българите във Великобритания "BG HELP" хората, дошли късно на Острова, често получават отказ, защото не са наясно с условията.

Другата група, която получава отказ, е тази на хора, които кандидатстват, но не си следят имейла, не си вдигат телефона. Най-често срещаните проблеми при кандидатстване за статут на уседналост са свързани с документите, които службите искат за доказателства. Друг проблем е свързан и с апликацията, с указанието за оставяне на телефон, който не е британски".

Припомняме, в сряда, 23 юни, се навършиха 5 години от британския референдум, завършил с шокиращия резултат в полза на напускане на Европейския съюз.

Хиляди българи с отказан статут в Англия преди крайния срок - 30 юни

Хиляди българи с отказан статут в Англия преди крайния срок - 30 юни

Посолството ни не смогва с подмяната на личните документи