"Дари кръв-спаси живот". Това е мотото на всички кръводарители, които днес Националният център по трансфузионна хематология и БЧК отличиха с приза "Заслужен кръводарител" за 2019 година.

Наградите се връчват за 16-и пореден път на Националната конференция, посветена на Световния ден по трансфузионна хематология - 14 юни.

За последната година най-голямо увеличение на доброволните кръводарители Центърът отчита в Плевен.

18-годишните - активни в кампаниите по кръводаряване

18-годишните - активни в кампаниите по кръводаряване

"Помисли за другите, дари кръв и сподели" е мотото на тазгодишната кампания

Сред отличените доброволци бяха Цветан Митев от Добрич, който безвъзмездно е дарил кръв 37 пъти, Дечка Иванчева от Панагюрище, която е дарила кръв над 17 пъти, Катя Попова от Пазарджик, Валентин Георгиев от Ямбол, активен доброволец на БЧК, Николай Иванов от Стара Загора, който е дарил кръв над 20 пъти.

Над 3000 служители на компании също даряват кръв. Те получиха награда за активното си участие в кръводарителските акции на Центъра. Националната природоматематическа гимназия беше отличена за своя принос в кръводаряването и информационните кампании, насърчаващи учениците да се включат в доброволните инициативи.

За своята дейност награди получиха и районните центрове по трансфузионна хематология във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен.

В рамките на събитието беше направен цялостен отчет на извършената дейност по кръводаряване, диагностициране, преработване и предоставяне за приложение на кръв през 2018 година. По време на форума бяха представени и нови продукти и технологии в областта на трансфузионната хематология.

Безвъзмездно кръводаряване в "Пирогов"

Безвъзмездно кръводаряване в "Пирогов"

Днес и утре, 25 и 26 февруари