"Крачка наникъде" било предложението на социалното министерство да отпадне индивидуалната оценка за хората с увреждания като условие за получаване на парични помощи и подкрепящи мерки. Това мнение изрази пред БНР директорът на Центъра за независим живот Капка Панайотова.

Според нея идеята показва ясно какво се случва в българската социална политика.

По нейни думи въвеждането на индивидуалната оценка е било "някаква светлинка в тунела". На практика индивидуалната оценка е онова най-важно нещо, което показва от какво точно има нужда човек с увреждане, обясни Панайотова.

Тя акцентира върху основната промяна в подхода в световен мащаб през последните години - увреждането се разглежда не като медицинско, а като социално явление. По нейни думи е било изключително важно и у нас да се започне да се гледа на уврежданията не като на диагнози, а като на потребности, които човекът придобива поради увреждането.

Предлагат да отпадне индивидуалната оценка на хората с увреждания

Предлагат да отпадне индивидуалната оценка на хората с увреждания

Предложението на МТСП се отнася за началото на 2021 г.

"Проблемът е в това, че българският закон съхрани универсалната роля на ТЕЛК-а, на този свещен документ, тази свещена карта, наречена ТЕЛК - то е като личната ви карта. Именно тук се размина цялата идея със съвременното развитие", посочи Панайотова.

Тя напомни, че всички придобивки в Закона за хората с увреждания са на база процент намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, което е ТЕЛК, а единственото, за което се ползва индивидуалната оценка, е личната помощ. Панайотова постави и друг въпрос - какво ще се прави със Закона за личната помощ, където ключът е индивидуалната оценка.

"Вместо да махнат ТЕЛК-а, да променят този универсален характер на ТЕЛК-а, те махат това, което трябва да се превърне в основа на всяка политика по уврежданията. Това е безобразие", категорична бе тя.

Според нея промяната цели да улесни чиновника.

По нейни думи е лесно да се правят политики, когато се прилагат универсални решения, каквото е ТЕЛК, но в днешно време не можело да има прости решения.

Панайотова призна, че законът не е бил добър и ако е имало надежда за напредък в посока към повече индивидуални придобивки за човешките права на хората с увреждания - това е била именно индивидуалната оценка.

Започва прилагането на индивидуалната оценка за хора с увреждания

Започва прилагането на индивидуалната оценка за хора с увреждания

Според министър Петков новата методика ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги и лична помощ