Осигурена е годишната издръжка за 2023 г. на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Центърът за рехабилитация и размножаване на редки видове е управляван от сдружение с нестопанска цел "Зелени Балкани - Стара Загора". Той подпомага усилията на страната да изпълнява задълженията си по Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна и работи за опазване на защитените видове от българската фауна, като подпомага структурите на МОСВ за прилагането на Закона за биологичното разнообразие.

Всички български видове птици, които се нуждаят от лечение, се изпращат от РИОСВ в Спасителния център в Стара Загора. Броят на сигналите и предписанията от екоинспекциите в страната непрекъснато се увеличава, както и броят на сигналите от други специализирани регионални звена на МЗХ, ИАГ и МВР и тел. 112. Увеличаващият се "пациентопоток" увеличава и разходите за храна на животните, ветеринарни консумативи и лекарства, електроенергия и охрана, посочват от МОСВ.

1409 пациенти спасени в Спасителния център за диви животни

1409 пациенти спасени в Спасителния център за диви животни

118 излюпени малки от защитени и изчезващи видове във волиерите на центъра

Средно на година в Центъра постъпват над 2 000 нуждаещи се от помощ диви животни, като повече от 40% тях се връщат успешно обратно в дивата природа. Между тях са и много видове с висок природозащитен статус, като къдроглави и розови пеликани, червеногуши гъски, египетски и белоглави лешояди, скални царски орли, соколи, чапли, пеликани, щъркели и други.

Ще бъде отпусната безвъзмездна помощ за осигуряване на годишната издръжка и на зоопарка във Варна, който е определен да изпълнява функции на спасителен център за диви животни. Той е с по-малък капацитет в сравнение с центъра в Стара Загора и най-честите му пациенти са птици, получили сериозни наранявания и последвало изтощение, травми от високоволтово електричество, силно опаразитяване, отравяне или попадане в петролни продукти и др. През миналата година през зоопарка във Варна са преминали 60 животни, между които влечуги, бозайници и птици. Успешно излекувани, рехабилитирани и освободени са 50 на сто от тях.

За да се осигури възможност на ПУДООС да се премести в собствена сграда, изпълнителният директор на ПУДООС ще предприеме необходимите действия за получаване правото на управление на имот - публична държавна собственост.

Към момента предприятието се помещава в офис сграда под наем, което е свързано с високи разходи за наем и невъзможност документацията да се архивира на място поради липса на подходящо пространство.

Зоопаркът във Варна придобива нов облик

Зоопаркът във Варна придобива нов облик

С 1.2 млн. лева заем ще му бъде извършен цялостен ремонт