Кметът на Габрово Таня Христова прие оставката на Директора на дирекция "Образование и социални дейности" в Община Габрово Даниела Василева.

Даниела Василева подаде заявление за прекратяване на служебното й правоотношение по взаимно съгласие, в което се казва: "След създалото се напрежение в един от ресорите, за които отговарям и огромната незаслужена клеветническа кампания лично към мен, за да запазя честта и достойнството си и с цел нормализиране на работния процес, заявявам желанието ми да бъде прекратено служебното ми правоотношение по взаимно съгласие".

Даниела Василева е известна от оповестените случаи на насилие над деца с увреждания в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово. Миналата седмица кметът на Габрово уволни дисциплинарно ръководителката на център "Хризантема" Маринела Лазарова.

Вчера, по повод новопостъпили сигнали от М. Лазарова и Й. Георгиева, както и от Дирекция "Социално подпомагане"-Габрово, се проведе съвместна среща между представители на РП-Габрово, ОП-Габрово, и РУ-Габрово, на която се взе решение за разширяване обхвата на извършваната проверка.

Разширяват проверката във връзка с дома на ужасите в Габрово

Разширяват проверката във връзка с дома на ужасите в Габрово

Продължава проверка на документацията, свързана със здравословното състояние на децата

"Очакваме разкриване на данните за престъпление в дом "Хризантема" от МВР", коментира вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "Интересът на децата е на първо място", подчерта тя. По думите ѝ има много въпроси по случая като кой е направил записа, на кое длъжностно лице го е предоставил.

Прокуратурата дава указания по най-бързия начин да се разреши случая с дома на ужасите. Ако е сигнализирана институция за случилото се там, ще бъде установено, увери Арнаудова.

Когато прокуратурата се намеси, говорим за престъпление. Фактът, че ще бъдат наложени санкции не променя средата, в която тези деца са отглеждани. Това заяви на 25 януари заместник омбудсманът Диана Ковачева по повод насилието в дома за деца "Хризантема". Тя очаква да има не само административни наказания на персонала на дома, в който бе установено насилие над деца с увреждания.

Сигнализирали за уронен престиж, а не за насилие в дома за деца в Габрово

Сигнализирали за уронен престиж, а не за насилие в дома за деца в Габрово

Очакват не само административни наказания за насилието в дома "Хризантема"

Припомняме, кметът на Габрово Таня Христова обяви, че на 27 октомври получава сигнал и сформира комисия за проверка в дома.

На 15 януари 2018 г. кметът е научил за упражнявано насилие в дома. На 16 януари 2018 г. е заповедта на омбудсмана за проверка. Инспекцията е от бившия председател на ДАЗД Ева Жечева и Нуртен Патраклъ - главен експерт в дирекция "Права на детето" в администрацията на омбудсмана.

Не съм разследващ орган, заяви кметът на Габрово Христова в отговор на въпрос защо не е уволнила жена, която бие дете. Кметицата е посещавала дома през декември няколко пъти се е срещала с екипа на дома.

Проверяват за насилие дом за деца с увреждания в Габрово

Проверяват за насилие дом за деца с увреждания в Габрово

2 години ръководителят на проекта не е посещавал центъра, за да види ситуацията