Кметът на Сливен Йордан Лечков откри днес първата в България инсталация за сепариране на отпадъци.

Съоръжението, което е част от програмата на ЕКОБУЛПАК за сътрудничество с община Сливен в областта на разделното събиране на отпадъци от опаковки, е разположено в землището на с. Сотиря, на територията на сливенското общинско депо.

Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, зам.-кметът на Столична община Милор Михайлов, зам.-областният управител на Сливен Димитър Йорданов и кметът на с. Сотиря Димитър Андонов.
Присъстващите имаха възможността детайлно да проследят работата на сепариращата инсталация.

Първоначално на съоръжението ще работят 25 работници, като се предвижда обслужващият персонал да нарасне до 40 души, които ще работят на две смени.

В близко бъдеще ЕКОБУЛПАК ще изгради такива инсталации и в други общини, където дружеството работи по проекти за разделно събиране.

Сепарирането като дейност по обработка на отпадъците преди окончателното им обезвреждане има за цел отделяне на оползотворимите компоненти като метали, стъкло, пластмаси и хартия, както и на евентуално присъстващи в състава на доставените отпадъци опасни отпадъци (батерии, живачни лампи и др.).
Сепарирането е възможност за намаляване количеството на отпадъците за депониране ( до 30 % ).

В съоръжението ще се извършва досортиране на разделно събраните отпадъци чрез системата за разделно събиране на отпадъци, както и предварителна обработка на част от смесения ТБО (твърд битов отпадък) преди крайното му депониране.

Площадката е с площ от 1000 кв.м. , циментирана, електрифицирана и оградена с бетонни панели. Скоро ще бъде и водоснабдена. Инсталацията за сортиране и сепариране е изградена на модулен принцип, което позволява демонтирането и преместването й. За проектирането й е използван немският опит в изграждане и експлоатиране на сепариращи инсталации от модулен тип.

Проектирана е като метална конструкция с дължина 12 м., ширина 5.20 м. и височина 6 м., където ще бъде разположена сортиращата лента.
Сглобяемата метална конструкция има отвор от предната страна – навес, и от двете страни на лентата общо осем светли отвора за подаване на отпадъци от сортировачи.
Подът на сградата е двоен, с изолация от минерална вата, а стените и покривът са от термоизолирани сандвич-панели.

Пътят на отпадъка включва три възела – подготовка и подаване на отпадъците с помощта на фадрома, и ръчно - с лопати на лентов транспортьор; пресяване на отпадъка чрез лопатков транспортьор, с което се отделят тежки фракции с размери от 40 до 80 мм; основният възел е гумена транспортна лента, върху която се разстила отпадъкът и се разделя ръчно по фракции и по компоненти (стъкло, пластмаса, метал и хартия). Сортираният отпадък се балира със специализирани преси.

Оформените бали от вторичните суровини се извозват до съответните рециклиращи предприятия. Биологичният и неподлежащ на рециклиране отпадък се извозва и депонира на сметището. Осигурени са удобни транспортни връзки към площите за депониране и входно-изходната зона на депото.

Капацитетът на инсталацията е 4 тона битов отпадък на час и възможност за различни скорости на подаване на отпадъка. Снабдена е с със стоп-блокировка с оглед безопасност на труда.

Инсталацията и спомагателните съоръжения отговарят на техническите изисквания за безопасност на труда. Производителността на всички подаващи и транспортиращи механизми се контролира посредством честотни преобразуватели, което прави възможна работата на инсталацията при различен капацитет и състав на отпадъците.
Помощните машини и съоръжения, необходими за стартирането на сепариращата инсталация, включват: фадрома, мотокар, два броя преси, два камиона, микробус, кантар и фургони.