Патриарх Максим е починал рано тази сутрин в Правителствена болница "Лозенец". Информацията е потвърдена официално на страницата на Светия синод.

Патриархът е починал минути преди 4:00 часа.

Патриарх Максим завещал всичко на синода и църквата
Още...

Св. Синод на БПЦ излезе със специални съобщения относно кончината на Светейшия ни патриарх.

Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово Светейшество Българския патриарх Максим, пише на страницата на Светия синод.

Сидеров прогнозира удари срещу църквата ни
Още...

Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота, пише още в съобщението на Българската църква.

Светият синод се събра на извънредно заседание, което реши въпросите по организацията на поклонението, Опелото и погребението на патриарх Максим.

Часове след кончината на патриарх Максим Светият синод излезе с изявление.
Още...

Какво предстои:
След кончината на патриарх Максим според устава на Българската православна църква най-старшият член на намаления състав на Светия синод - Великотърновският митрополит Григорий, в седемдневен срок трябва да ръководи БПЦ и заедно със Светия синод да избере наместник-председател на Българската православна църква.

Според устава на БПЦ наместник-председателят със Светия Синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца след кончината на патриарха.

Дано караницата в Светия Синод не се чуе навън, си пожела богослов
Още...

Светият Синод на заседание най-малко седем дни преди определения ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, с тайно гласуване и мнозинство от две трети от членовете на Светия Синод, избира трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията - навършени 50 години и 5 години да е управлявал епархия като митрополит.

Главата на Българската православна църква беше приет в Правителствена болница заради обща отпадналост в началото на октомври 2012 година.

По препоръка на лекарите той не участва в честванията на 98-ия си рождения ден и 100-годишнината от изграждането на патриаршеския храм „Свети Александър Невски".

От лечебното заведение отказваха да дават подробности за състоянието на 98-годишния Максим с лаконичното обяснение, че той е добре за човек на тези години.

Той никога не е посочвал свой наследник, защото това е в разрез с каноните на Българската православна църква.

Патриарх Максим, чието светско име е Марин Минков, е роден на 29 октомври 1914 година в троянското село Орешак със светското име Марин Найденов Минков. Основно и прогимназиално образование той получава в родното си село. Едва 12-годишен Марин Минков е изпратен от родителите си за послушник в Троянския манастир.

През 1929 година е приет в Софийската духовна семинария, която завършва 5 години по-късно с отличие. След това служи 3 години в русенския храм "Успение Богородично" до есента на 1938, когато започва да изучава богословие в Софийския университет.

През 1941 в параклиса на Богословския факултет е ръкоположен за йеродякон и приема монашеското име Максим. След кратко служба като митрополитски дякон и проповедник в Ловчанска епархия е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария. На тази длъжност йеродякон Максим остава до лятото на 1947 година.

Митрополитите: Патриарх Максим бе като скала срещу изпитанията за църквата
Още...

Тогава с решение на Светия Синод е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил. Почти 3 години архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, след това до 1955 година е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.

След завръщането си в България до 1960 година заема поста главен секретар на Светия Синод, а междувременно е и председател на редакционната колегия на Синодалното издателство на Българската православна църква.

Хиротонисан е в епископски сан с титлата "Браницки" на 30 декември 1956 година в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След смъртта на патриарх Кирил, митрополит Максим е наместник-председател на Светия Синод.

Междувременно стана ясно, че с решение на Светия синод погребението на патриарх Максим ще бъде в петък, а опелото - в катедралния храм "Св. Александър Невски".
По-късно тази вечер ще бъде отворено и завещанието на патриарх Максим.

Директорът на Дирекция "Вероизповедания" при МС Емил Велинов уточни, че поклонението пред тленните останки на патриарх Максим ще бъде в четвъртък.

В четвъртък всички миряни могат се поклонят пред тленните останки на патриарх Максим в катедралния храм "Света Неделя". Това определи Светия Синод. Дядо Николай ще приеме овдовялата Софийска митрополия до изборите на нов патриарх.
В петък ще започне литургията в 9 часа в храм-паметника "Св. Александър Невски" и в 10:30 часа ще започне самото опело. След като свърши опелото тленните останки на патриарх Максим ще бъдат закарани към Троянския манастир.
Това ще стане при много добра организация. Той сам сподели преди години, че единственото място, на което иска да бъде погребан е Троянския манастир
, съобщи Велинов, цитиран от БНР.