"Благодатта и мирът на Господа Иисуса Христа, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!". Така Негово Светейшество патриарх Неофит благослови българите за днешния праник Цветница - изобразяващ влизането на Иисус Христос в Йерусалим.

"Подобно на децата, които посрамиха книжниците и първосвещениците и с чисти сърца посрещат днес Господа в Йерусалим, ние също сме призвани не само днес, но и във всички дни от нашия живот да държим сърцата си отворени за Него, да живеем с вярата и упованието в Него и да претворяваме тази вяра в дела на милост и добротворство, на състрадание и любов към ближния, за да носим достойно Неговото име и да се удостоим с обещаното ни от Него спасение и вечен живот", каза патриарх Неофит, който участваше в литургията в катедралния храм "Свети Александър Невски" в София.

Цветница е

Цветница е

Празникът винаги е в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден

В последната неделя на Четиридесетница преди разпъването на Иисус Христос и Възкресението тържествено отбелязваме влизането на Спасителя в Светия град Йерусалим. От Цветница започва страстната седмица, която изобразява най-решаващи дни от земен живот на Иисус.

Православните народи са нарекли този ден и празник с най-различни живописни имена - Цветница, Връбница, Палмова неделя, споделяйки по този начин радостта и на йерусалимските жители, която те преживели, посрещайки в града си Божия Помазаник и приветствайки Го с маслинови клонки и пеене на "Осанна", каза Негово Светейшество.

Посрещнаха Го като Този, Който идва, за да донесе избавлението и помирението с небесата, като дългоочаквания Месия и Царя Израилев, с радостни възклицания: "Благословен Идещият в име Господне! Осанна във висините!" (Мат. 21:9), припомня евангелския текст патриарх Неофит.

"В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена и със скръб и горест, поради онова, което предстои: предателството, залавянето и присъдата над Него - присъда, произнесена от грешни човеци над Едничкия Безгрешен, а след това и кръстните страдания, разпятието и смъртта. Тази радостна тъга съпреживяваме и ние днес, събрани в храма за божествената света Литургия, в която сме не само свидетели, но и участници в най-важните събития от земния живот на Христа Спасителя", каза патриарх Неофит.

В евангелския разказ за влизането на Господа в Светия град за пореден път виждаме смирението, с което Бог слиза и пребивава на земята, сред човеците. Виждаме и онази божествена власт, с която Той прогонва търговците от храма, с която изцерява "слепи и хроми" (Мат.21:14) и назидава първосвещеници и книжници, гласи словото на Негово Светейшество патриарх Неофит.