Българският мед има отлични показатели, нямаме основание да смятаме, че се фалшифицира. Това заяви пред БНР председателят на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов. Той все пак призна, че винаги има единични случаи.

Като основен проблем на пчеларството Михайлов посочи ниските изкупни цени. Той ги обясни с факта, че българинът не е научен да консумира мед и съответно няма голямо търсене.

По негови думи българите консумират едва между 300 и 500 грама мед годишно.

Другата причина за ниските изкупни цени е вносът на чуждестранен мед, който подбива цената.

Пчеларите се надигат срещу пестицидите в земеделието, убиващи пчелите

Пчеларите се надигат срещу пестицидите в земеделието, убиващи пчелите

Всяка година отровните препарати унищожават десетки хиляди пчелни семейства

Основен проблем на пчеларите е и пръскането.

Въпреки че още през 2016 г. е било забранено да се пръска през деня, на практика това не се спазвало.

Съгласно наредбата пръсканията трябва да се извършват през нощта до 10 часа сутринта. Михайлов посочи, че санкционирани все пак има, но те са единични случаи.

По негови думи нормативно всичко е направено и то добре - в Закона за пчеларството и наредбата има посочени санкции за физически и юридически лица. Проблемът обаче бил липсата на контрол. Михайлов подчерта, че отговорността за това е на Българската агенция за безопасност на храните. Те се мотивират с това, че нямат административен капацитет, нямат хора, обясни той.

Пчеларите разчитат на общоевропейската гражданска инициатива с настояване в дългосрочен план да пестицидите да бъдат забранени. За целта в рамките на една година трябва да се съберат 1 млн. подписа в ЕС, като за страната ни са необходими 15 000.

Тази инициатива е насочена към обръщане на 180 градуса на философията, а именно възвръщане на дребното пчеларство, възстановяване на местообитанията на насекомите, възстановяване на дребното земеделие, вкарване на интелектуален потенциал, научни теми и разработки и т.н. - неща, които са коренно различни от досегашния начин на разбиране на земеделието, обясни Михайлов.

Ефективни присъди за отровни пестициди искат пчелари

Ефективни присъди за отровни пестициди искат пчелари

"Български свободни пчелари" поиска строги наказания за земеделци, който пръскат с отровни пестициди