Пълна забрана на пестицидите, които убиват пчелите - за това настояват пчелари от цяла Европа, включително и у нас, а инициативата тръгва от Германия. 

Пчеларите у нас започват кампания с подписка за щадящо пчелите селско стопанство и здравословна околна среда, като призоваха да се съберат поне 15 хиляди подписа, за да се забрани използването на отровни пестициди.

Всяка година отровните препарати унищожават десетки хиляди пчелни семейства само у нас.

Германия забранява препарата Roundup, убиващ пчелите

Германия забранява препарата Roundup, убиващ пчелите

До края на 2023 г. глифозат няма да се употребява в Германия

Гражданската инициатива за спасяването на пчелите настоява Европейската комисия да предложи законодателни промени, с които да се премахне използването на синтетични пестициди. Това трябва да стане поетапно, като до 2030 г. се ограничи ползването на най-опасните, а до 2035 г. да се стигне до пълна забрана.

В пряко включване на Би Ти Ви от село Биволаре пчелари заявиха, че препаратите се усещат по въздуха и дори им е ставало лошо от миризмата.

Опасна болест по пчелите регистрирана във Враца

Опасна болест по пчелите регистрирана във Враца

"И пчелите заминаха" коментират местни жители

Пчелар със 150 кошера пък обясни, че е завършил сезона на нула заради отровните препарати.

Ако се съберат нужните подписи в петицията против инсектицидите, пчеларите вярват, че в следващите 5-10 години могат да се преборят за забрана за използване на отровните пестициди и да спасят пчелите.

Хората от селото споделиха, че виждат самолетите да прелитат постоянно и че фермерите са зад тяхната инициатива, но по думите им, големите зърнопроизводители едва ли биха ги подкрепили.

Междувременно голям земеделец съди държавата, че му е наложила акт за пръскане с пестицид в нерегламентирано време.

Пчеларите получават до 118 лв. за избити от пестициди пчели

Пчеларите получават до 118 лв. за избити от пестициди пчели

ДФЗ отпуска общо 600 000 лв. за обезщетения