По искане на граждани проверяват приема в общински ясли и детски градини в София. БТВ цитира документи, според които деца от списъците на чакащите вече посещават заведенията, а данните за това не са публични.

Проблемите с приема по втория начин придобиха гласност с уволнението на директорката на 164-та детска градина в кв. "Горна баня". Там общината открива нерегламентиран прием на 24 деца. Директорката пък обяви, че е била подложена на натиск чрез есемеси и обаждания от служители на Столичната община да приема деца по втория начин.

Родители искат всички документи от проверките в детската градина в Горна баня
Обновена

Родители искат всички документи от проверките в детската градина в Горна баня

Настояват зам.-директорът Петя Георгиева да не се занимава с деца

Националният инициативен комитет "За качествена и иновативна образователна система", следи случая. Те информират, че в градините има два пъти повече деца от посочените в публичната система.

Информационната система се поддържа от общината и данните в нея са публични. Основната й функция е свързана с кандидатстването и приема на децата.

Градините отчитат дейността си през друга система - Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, която се поддържа от Министерството на образованието. Данните в нея не са обществено достъпни.

Пример е даден със 161-ва детска градина "Ласка" в район "Овча купел". Съпоставка на двете системи показва разминаване от близо 150 деца. Те не фигурират в обществено достъпната система към общината, но ги има в тази към просветното министерството. Точно от нея се определя размерът на делегирания бюджет на градината. Справката е към 1 декември 2017 г. От нея е видно, че се класират деца, които всъщност вече посещават градината.

Съпоставка на списък на чакащите и списъците на посещаващите деца показва, че близо 20 деца, които официално все още чакат за място, вече посещават детска градина "Ласка", според отчета на заведението в системата към образователното министерство.

Подобно разминаване има и в детска градина номер 40 в район "Триадица". Заведението е посочило в отчета си, че го посещават около 60 деца повече от публично обявеното. Разминавания между публичния регистър и този на МОН има и във 2-ра детска градина "Звънче" в район "Триадица".

"Ще проверим всеки един от тези сигнали", обяви зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов.

Столични общинари от БСП хулят ГЕРБ за проблема с детските градини

Столични общинари от БСП хулят ГЕРБ за проблема с детските градини

Те настояват за отговори на въпроси свързани с приема на децата

Родители подозират, че схемата е вратичка за вкарване на деца по втория начин, както и за осигуряване на по-големи бюджети на детските градини. Затова от инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система настояват да бъдат включени в проверките.

Представителят на инициативен комитет "За качествена и иновативна образователна система" Антонина Кенова побликува във Фейсбук профила на организацията:

Представители на Инициативния комитет, в лицето на Васил Николов и мен, бяхме на среща с доц. Тодор Чобанов, зам. кмет на София.

Поводът е петицията, с която искаме проверки във всички детски заведения на територията на Столична община.

Г-н Чобанов ни увери, че проверките вече са ЗАПОЧНАЛИ. Предоставихме му списък с конкретни сигнали, за което ни благодари. Обеща да включи и нас в проверките. Присъедини се и г-жа Минчева, която пък ни увери, че вече се работи по разделянето на колона ХЗ и СОП на две отделни. Ще променят и съставът на комисиите, които приемат тези деца. Диалог се получи.

Отново моля за конкретни сигнали, които да препратим от наше име в общината.

Благодарим на г-н Чобанов, че ни прие, изслуша и обеща да направи проверки!