В своя официална позиция групата на общинските съветници от БСП в СОС обвиняват управляващите от ГЕРБ, че повече от десетилетие не е решен въпросът с необходимия брой места в детските ясли и градини в София.

Независимо от многото пари от данъци на столичани, отделени за това, резултат нямало, твърдят социалистите.

Родители с писмо до Фандъкова защитават директорката на детската си градина

Родители с писмо до Фандъкова защитават директорката на детската си градина

Директорката на столичната детска градина 164 "Зорница" беше уволнена заради нередности

"Столична община продължава да е длъжник на хилядите необхванати деца, на техните майки и бащи, които са принудени или да напуснат работа, или да плащат непосилни такси в частни детски градини", пише в позицията на общинските съветници.

Според социалистите е истина, че градът се разраства и расте, но процесът не се прогнозира и управлява цялостно. В писмото им пише, че са изградени жилищни зони за хиляди обитатели без да са осигурени нормални условия за живот - "без улици, без детски градини, училища или медицинско обслужване".

По думите на групата на общинските съветници от БСП в СОС в "модерна" София все още: Има над 6000 деца, чакащи за прием в детски ясли и градини; Има райони с чакащи за прием деца, но с липса на детски градини, независимо, че са налице подходящи терени отредени за тях.

Социалистите питат защо тези терени не се използват години наред и защо администрацията не строи достатъчен брой детски градини.

"Вероятно ГЕРБ разчитат, че последователната им политика, водеща до намаляване на раждаемостта, ще реши и проблема с местата в детските градини", възмущават се червените.

Те изтъкват още, че има райони с амортизирани, рискови и подлежащи на събаряне сгради, в които се помещават детски заведения, чиито ремонти ежегодно се отлагат. От групата на БСП смятат, че в същото време държавата и общината хвърлят стотици милиони за саниране със съмнително качество на частни жилища или представителни обекти и за ремонт на ремонтите. Освен това общинарите на БСП изтъкват, че има и сгради на детски градини, които се използват не по предназначение - за административни нужди или за частни субекти, чиито договори за ползване се удължават въпреки мораториума за отдаване им.

Родители искат всички документи от проверките в детската градина в Горна баня
Обновена

Родители искат всички документи от проверките в детската градина в Горна баня

Настояват зам.-директорът Петя Георгиева да не се занимава с деца

За съмненията в начина на приемане на деца по детските градини от БСП дават пример с последният скандал с детската градина в квартал "Горна баня". Социалистите се съмняват в двоен стандарт.

В писмото им във връзка със случая в детската градина в столичния квартал,  групата на общинските съветници на БСП настоява:

  • Администрацията на Столична община да гарантира равнопоставеност на всички граждани, като създаде ясни, принципни и справедливи критерии за подреждане на желаещите да постъпят в детски заведения. Крайно време е да се осигури прозрачност и честност в дейностите на общината, особено когато е засегната съдбата на деца.
  • Столична община да ускори изграждането на сгради за детски ясли и градини на определените за това терени, като предвиди необходимите за това средства в бюджета за 2018 г., като приеме Програма, с точно изписани квартали, за които има нужда от нови детски заведения, която да отговаря на действащия Общ устройствен план на Столична община и подробните устройствени планове.
  • Столичният общински съвет да изиска информация от отговорните звена на Столична община относно броят на групите в детски ясли и градини, в които са приети завишен брой деца, да се извършат проверки, които да установят причините за завишението, както и лицата, които са разрешили това.
  • Столичният общински съвет да излъчи анкетна група с участие на общински съветници, представители на родителски организации и журналисти, която: да се запознае с фактите, които бяха огласени в медиите; да се срещне с ангажираните с проблема лица и да потърси техните обяснения на случилото се; да упражни контрол на дейността на комисията, назначена от Столична община да извърши проверка; да провери и други подобни случаи, за които има сигнали и съмнения, че са нарушени правилата и се осъществяват корупционни практики.
  • Столичният съвет да изиска служителите от различни нива на местната администрация, споменати като ангажирани със скандала, по никакъв начин да не се намесват в дейностите на анкетната група и на разследващата комисия, за да не попречат на работата им;
  • В случай, че се установят нарушения, Столичният общински съвет да сигнализира компетентните органи за констатирани факти на нарушения и злоупотреби.
Топ криминалист разплита казуса с детската градина в Горна баня

Топ криминалист разплита казуса с детската градина в Горна баня

СО ще реконструира Околовръстния път, от "Бъкстон" до АМ "Люлин"