Родители поискаха да видят всички документи от проверката за дейността на бившия директор Мариана Иванова на Детска градина №164 "Зорница".
На протест пред сградата на столична община родители заявиха, че не са запознати с всички факти от проверките на градината в Горна Баня и че протоколите са разписани с особено мнение от директорката.

Детска градина в София приела по втория начин 24 деца

Детска градина в София приела по втория начин 24 деца

Проверка е извършена по жалби от служители на детската градина и сигнали от граждани

Знаем само едната страна - на общината, заяви баща пред Нова телевизия и допълни, че според тях проверките не са коректни.

От август до сега текат проверки. Нямаме резултати, искаме среща с общината, казаха родители.

Топ криминалист разплита казуса с детската градина в Горна баня

Топ криминалист разплита казуса с детската градина в Горна баня

СО ще реконструира Околовръстния път, от "Бъкстон" до АМ "Люлин"

Майка на дете заяви, че Мариана Иванова винаги е била коректна към всички. Ако не е била права, това трябва да се докаже.

Друга майка заяви, че зам.-директорът Петя Георгиева от самото начало е започнала да се държи лошо с децата, имало крясъци и обидни думи към тях. Едно от децата разказало у дома, че зам.-директорът Георгиева им заявила, че ако падне нещо, докато се хранят, ще го излижат от земята.
Искаме г-жа Фандъкова като безпристрастен орган да вземе отношение и тази госпожа (Петя Георгиева - б.р.) да няма достъп до деца.

Припомняме, протестът на родителите пред сградата на Столична община е срещу решението на Столична община да уволни директора Мариана Иванова. Исканията им са Мариана Иванова да бъде възстановена на позицията директор на детската градина.

Родители искат прокуратурата да провери дали е оказван натиск от администрацията на общината върху директорите на детски градини в София да приемат деца, които са извън системата за класиране в детските градини.

Родителите настояват за честна система за приемане на деца в детските градини, като с приоритет да бъдат децата от съответния квартал.

Междувременно пред bTV уволненият директор Мариана Иванова показа няколко есемеса, в които има имена и ЕГН-та на деца, за които има натиск да бъдат приети "по втория начин". Натискът бил от служители на Столичната община бе заявила в края на м.г. Иванова. Есемесите са от експерти на Столичната община и от районния кмет на "Овча купел" Христина Хаджигеоргиева.

Марияна Иванова обяви, че натискът често идва от директора на дирекция "Образование" в общината Мария Минчева, но тя не рискувала да праща есемеси. Иванова съжалява, че не е изнесла данните по-рано.

В отговор на тези обвинения зам.-кметът на София Тодор Чобанов каза, че в показаните есемеси не вижда натиск. Възможно е г-жа Хаджигеоргиева да е искала информация за някое дете, уточни Чобанов.

На обвиненията отговори и районният кмет на "Овча купел". "Нека покаже целия текст на моето съобщения, да каже как съм оказвала натиск", каза Христина Хаджигеоргиева. Тя изпрати целия есемес, в който е изписано ЕГН и име на детето и накрая пише "ако е възможно". Един есемес не е натиск, изпратила съм само един есемес ... имам право да пращам есемеси, на когото си поискам, това не означава натиск", каза още районният кмет.

От своя страна Мариана Иванова уточни, че преди изпращането на есемес има разговор по телефона - вербален натиск, който е трудно доказуем.