От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали и хранителни продукти по Програма "Храни и основно материално подпомагане" 2021 - 2027 г. (ПХОМП), съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

С продуктите ще бъдат подпомогнати всички над 618 000 души, имали право да получат последно предоставяните пакети с храни в периода от април до 7 юни 2024 г.

Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се предоставя за първи път благодарение на Управляващия орган в лицето на Агенцията за социално подпомагане (АСП), който успя да защити по-голям бюджет за Програмата през настоящия програмен период. Последните два вида хранителни продукти - месни консерви (говеждо в собствен сос и говежди кюфтета в бял сос), и хигиенните материали ще се раздават до 31 юли по график в цялата страна. Те са закупени от АСП и ще достигнат до нуждаещите се хора чрез Сдружение "Български Червен кръст" (БЧК), който е отговорен за графика и пунктовете за раздаване. Списъците с правоимащите са изготвени от дирекциите "Социално подпомагане".

Основните пакети за едночленните и двучленните семейства съдържат по една месна консерва от двата вида и по една опаковка от различните видове хигиенни материали (тоалетен сапун, препарат за почистване на под, препарат за измиване на съдове, тоалетна хартия, шампоан за коса и тяло, паста за зъби, перилен препарат за тъкани, четка за зъби). Семействата с трима и повече членове ще получат и втори пакет с по още две опаковки от консервите и хигиенните материали. В пакетите, предназначени за семейства, в които към момента на изготвяне на списъците е имало момичета между 15 и 29 г., е предвидено да се добавят и дамски превръзки.

Съществена част от реализацията на операция "Подкрепа" са и съпътстващите мерки, в които всеки от подкрепените трябва да бъде обхванат според индивидуалните му потребности. Част от мерките са насочване към социални услуги, подкрепа за достъп до здравеопазване, консултиране и информиране относно грижата за здравето, включително и за важността от поддържане на лична хигиена за това.

Графикът и списъците с адресите на пунктовете за раздаване, изготвени от БЧК, ще бъдат публикувани на сайта на АСП и на организацията бенефициент на 10 юни.