"Тенденциозно е отношението на местната власт в Босилеград. Имало е формално нарушение." 
Това заяви пред bTV посланикът на България в Сърбия Радко Влайков относно случая с арестуваните български лекари в Босилеград.

Влайков уточни, че се очаква ясен отговор дали на централно ниво има решение да се действа по този начин, или става дума за самоинициатива на местната полиция.

Джамбазки прави сърбите луди заради лицемерната им политика в Босилеград

Джамбазки прави сърбите луди заради лицемерната им политика в Босилеград

И в Африка няма скандали като този в Босилеград, отсече Джамбазки

Влайков подчерта, че е получил инструкции да се намери механизъм за провеждането на такива прегледи, за да се осъществява лечение на сънародниците ни там. При такива случаи трябвало да се поиска разрешение от здравния инспекторат в Ниш.

"Искаме Сърбия да спазва върховенството на закона. Чакам отговор от шефа на полицията дали задържането е в духа на добрия тон", добави още посланикът ни в Сърбия.

Влайков изрази мнение, че в случая с арестуваните лекари вероятно става въпрос за нещо, което предварително е подготвено.
По думите му действията на властите в Босеград целяли умишлено да се осуетят прегледите, защото за първи път от 8 години здравен инспектор от Ниш идвал в града.

Една от задържаните лекари в Босилеград коментира, че към момента на ареста за предглед е имало около 50 души. "Имаше поне 50 души. Колегата преглеждаше очите на дете за очила, когато полицаите дойдоха. Успя да го прегледа в голяма суматоха."

"Аз прегледах 4 пациенти. Настъпи суматоха, прибраха ни документите като на престъпници. След това казаха да отидем с тях и ни натовариха в полицейска кола", разказва още лекарката.

По думите ѝ културният дом е бил обграден с полицаи, все едно властите са издирвали големи престъпници. Лекарката е била 5 часа и половина в ареста, без никакви пояснения.

Според жената това е преднамерено организирано акция е цел да не бъдат прегледани сънародниците ни, както и да бъдат уплашени. "Бих се върнала в Босилеград, стига да няма обструкции", категорична е лекарката.

Захариева упълномощи посланика ни в Сърбия да се заеме с казуса с лекарите

Захариева упълномощи посланика ни в Сърбия да се заеме с казуса с лекарите

Медиците ни бяха освободени от Босилеград след като се намеси консула ни в Ниш

Припомняме, на 10 ноември, петък, трима български лекари от Първа градска болница бяха задържани в Босилеград. Медиците са преглеждали пациенти в Културно-информационния център в града. Тримата са участвали в хуманитарна инициатива за оказване на медицинска помощ на местното българско население.
Лекарите пристигнали си в града към 11 часа. В момента, в който са започнали да преглеждат, на място пристигат полицаи и ги задържат.