Медицинските сестри във Враца излязоха на пореден протест, съобщи БНР.

Недоволството на сестрите е заради лошите условия на труд и малките работни заплати.

Протестът е подкрепен и от медицински сестри и от Козлодуй, Бяла Слатина, Видин и София. Недоволството се провежда преди сградата на болницата във Враца.

Медсестрите са опънали и палатки, на които пише: "Да на милосърдието, достойния труд и заплащане", "Не на търговията със здраве" и "За самостоятелна съсловна организация".

Медсестрите във Враца възмутени от новите си трудови договори

Медсестрите във Враца възмутени от новите си трудови договори

Предвижда се да получават 560 лева - колкото санитарите

Както в цялата страна и тук здравните специалисти настояват сестринското възнаграждение да е най-малко две минимални работни заплати и да е еднакво във всички болници у нас, независимо от собствеността им, припомнят от националното радио.

На протеста присъства и омбудсманът Мая Манолова.

"Смятам за изключително недостойно поведението и опитите да бъдат натискани медицински специалисти, да не протестират. Това е конституционно право - да изразяваш мнение и да протестираш. И никой - бил той началник на болница, министър или кмет, не може да го забрани. Вие сте в правото си, а аз като омбудсман, който защитава правата на гражданите, ще бъда във всяка една ситуация, на всяко едно място, където някой се опитва да натиска хората, да ги мачка, да им извива ръцете и да не им дава да си кажат мнението и да си отстояват правата", заяви Манолова.

Тя подчерта, че е имало опити от страна на ръководството на болницата да упражнява натиск, но вчера ситуацията била взривена допълнително с предложението да им бъдат увеличени заплатите с 50 лв., т.е. да станат 610 лв., което в условията на национален протест на медицинските специалисти било подигравка.

В отговор на създалата се ситуация, професионалистите по здравни грижи заявиха, че ще подготвят нов национален протест, който ще се състои на 15 май пред сградата на Министерски съвет в столицата.

И сестрите в училищата искат промяна в условията на труд

И сестрите в училищата искат промяна в условията на труд

Освен исканията за заплати