Габрово е напът да остане без драматичен театър заради окаяното състояние на сградата, в която се помещава.

С news.bg се свърза директорът на ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово, който разкри детайлно проблемите в Народно читалище "Априлов - Палаузов". Още със спечелването на конкурса за директор през 2018 г. Петко Койчев е в търсене на общо решение за течовете в сградата и в търсене на варианти за спешен основен ремонт.

Последните щети, които са нанесени, са вследствие на проливните дъждове от края на май. Възникнали са течове на 4 места над сцената. Водата на три от тях директно се стича върху осветителна и озвучителна техника, изтъква Койчев.

След сезиране на Областна администрация - Габрово и Община Габрово с тяхна помощ е подаден сигнал до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Поискано е и становище от НИМХ, което удостоверява наличието на прекомерно количество паднали валежи в периода на месец май.

След организирано от театъра обследване с дрон на покрива на сградата е установено изключително лошото състояние на покрива - задръстени воронки, паднали цели части от мазилка и покривни конструкции. Снимковият материал е предоставен на ръководството на читалището.

След поредните поройни дъждове на 26 юни отново са активирани четирите теча. След поредното неглижиране на проблема Петко Койчев информирал ръководството на читалището, че при нанасянето на материална щета на техника, собственост на театъра, ще бъде изискано възстановяването ѝ от наемодателя. А в случай на неразрешаването на проблема, ще прекрати дейността на сцената, което ще нанесе финансови загуби на театъра и няма да бъде изплатен наем за периода, в който не се извършва дейност.

След това предупреждение светкавично на 27 юни е проведена среща с ръководството, на която бил извикан специалист, който да почисти улуците.

Междувременно директорът на театъра провел разговори с представители на Министерство на културата и Съюза на артистите, които се ангажирали да намерят начин за осигуряване на спешен ремонт.

И така през юли 2023 г. е планиран ремонт на сценичния под - заменяне на компрометирани дъски, изцикляне и боядисване. Ще бъдат ли обаче тези мерки достатъчни Габрово да не загуби, било то и временно, единствения си драматичен театър?

Директорът споделя и за дългогодишната борба, която екипът му е водила, за осигуряване на средства за основен ремонт на сградата. Тя започва още през 2019 г., когато екипът на театъра е организирал посещение на министъра на културата и среща с ръководството на читалището. "Получихме уверение, че ще получим финансиране за частичен ремонт", посочва Койчев.

Получило се обаче разминаване в позициите на театъра с тези на ръководството на читалището. Едно от основните възражения на собствениците на сградата било, че при стартиране на частичен ремонт ще последват предписания от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", които няма да могат да бъдат изпълнени и това ще доведе до затваряне на читалището.

Тук следва да подчертаем, че сградата е частна собственост, което основно възпрепятства намирането на финансиране. На няколко пъти през годините са водени разговори по темата с Община Габрово, Областна администрация- Габрово, Министерство на културата, но без резултат.

Оказва се, че театърът като наемател е извършил козметични ремонти - освежаване на вратите на салона, фоайетата и тоалетните, пребоядисване около билетната каса, частичен ремонт на аванс сцена и други.

През 2022 г. тогавашният областен управител инициира серия от разговори, които доведоха до конкретен план за действие, обобщава Койчев:

  • сигнализиране на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за рушащ се паметник на културата;
  • инспектиране от НИНКН и изготвяне на доклад за състоянието на сградата;
  • издаване на виза за проектиране от Община Габрово и входирането ѝ в НИНКН за съгласуване;

Следващите стъпки би трябвало да бъдат намиране на финансиране за изготвяне на Количествено-стойностна сметка (КСС) и архитектурен проект от архитект, занимаващ се с паметници на културата, подаване на проекта за целево финансиране към Министерски съвет, обясни директорът на Драматичния театър.

През същата 2022 г. обаче проливен дъжд довел до активиране на стар теч от вътрешните улуци. Тогава ръководството на читалището се е заело с почистването на воронките на улука.

В началото на 2023 г. Петко Койчев получил съгласуваната строителна виза от НИНКН и я предал на ръководството на читалището.