"Всеки един земеделски производител, работейки като краен потребител на гориво, няма финансов интерес да се занимава с контрабанда на гориво." Това заяви пред БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов във връзка с постигнатия вчера консенсус със земеделците у нас, които бяха готови на протестни действия.

По думите на Порожанов държавата дава значителна отстъпка от акциза на гориво на земеделците, което обезсмисля използването на контрабандни горива.

Земеделците се отказаха от протеста

Земеделците се отказаха от протеста

Няма да бъдат третирани като търговци на горива

"Контролът го има, санкциите трябва да бъдат много сериозни. Този закон е изключително важен за борбата с контрабандата на горивата, но тя трябва да е съсредоточена там, откъдето те влизат", допълни Порожанов.

Според министъра вчера е намерено добро решение за регистрацията на земеделските производители като потребители, а не като търговци на гориво. С постигнатите резултати се отменя предвидения протест на земеделци в столицата.

Зърнопроизводители готвят блокада на пътища

Зърнопроизводители готвят блокада на пътища

Заради новите изисквания в закона

Припомняме, вчера, 2 април, след едночасова среща между премиера Борисов, земеделския министър Порожанов, вносителя на промените в Закона за горивата Емил Димитров-Ревизоро и земеделски производители се стигна до решение на проблема на земеделците. С договореното следва в закона земеделците да бъдат вписвани като търговци, а като потребители на гориво. На пръв поглед малка промяна, но пък водеща до доста промени в работата на земеделците според министъра.

Комбайни и трактори тръгват към бензиностанциите на 3-ти април

Комбайни и трактори тръгват към бензиностанциите на 3-ти април

Земеделците "изтеглили късата клечка"

До сега законът е принуждавал земеделските производители да се регистрират като търговци на гориво, което води до допълнителни тежести и изисквания, посочи още Порожанов и поздрави земеделския бранш за професионалния му подход към защитата на позицията. По думите на министъра дори да е имало опит за политизиране на протеста, земеделските производители са били достатъчно зрели да не се поддават на подобен натиск.

Според министъра цялата ситуация можела да се избегна, ако представители на земеделското министерство са били поканени на обсъжданията на закона.

Порожанов подкрепя зърнопроизводителите да излязат от проектозакона за горивата

Порожанов подкрепя зърнопроизводителите да излязат от проектозакона за горивата

Министърът призова земеделските производители да не протестират на 3 април