Пуснаха в употреба пощенско-филателно издание на тема "Известни българи-филателисти. Н.В. Цар Симеон II - почетен председател на Съюза на българските филателисти". Събитието се проведе в Регионалния исторически музей в София, съобщиха от транспортното ведомство.

На валидирането присъстваха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, Симеон Сакскобургготски, главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, председателят на УС на Съюза на българските филателисти Спас Панчев.

Там бяха и членовете на семейството на бившия премиер на България Симеон Сакскобургготски - дъщеря му Калина Сакскобургготска, Борис Сакскобургготски (син на починалия първороден син Кардам Сакскобургготски - б.р.) и Симеон-Хасан Сакскобургготски.

По време на церемонията заместник-министър Ангел Попов заяви, че продължаваме една традиция в издаването на пощенски марки, която беше създадена през 2006 година, когато е пусната новата филателна серия "Известни българи-филателисти".
Днешното издание е второ от серията и е посветено на един от най-известните потомствени колекционери в България - Симеон Сакскобургготски, каза още той.

Заместник-министърът допълни, че художникът Людмил Методиев е използвал за марката портрет на Симеон Сакскобургготски, като на неговия фон е изобразена пощенска марка от 1938 година с локомотива, управляван от Цар Борис Трети.

Пощенското издание е в тираж 10 500 броя и включва една пощенска марка с винетка и специален пощенски печат. Валидацията му съвпада с 80-ия рожден ден на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Снимка 299473

Източник: БГНЕС

По-рано сутринта в храм-паметника "Св. Александър Невски" патриарх Неофит отслужи Благодарствен молебен за юбилея на Симеон Сакскобургготски.