От началото на годината търговците, които използват пластмасови продукти за еднократна употреба са задължени да ги предлагат на потребителите срещу 10 стотинки за чаша и 25 стотинки за кутия. Това е с 5 стотинки повече в сравнение с миналата година, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Изискването се въвежда с Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Тя предвижда цената на пластмасовите чаши и кутии за храна поетапно да се увеличава през следващите години до 2027 г. Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им. Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима. Целта на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен.

Задължение на бизнес операторите (търговски обекти, питейни заведения, заведения за бързо хранене) е да осигурят алтернативни възможности като съдове и чаши за многократна употреба и продукти, изработени от други материали - хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. Към настоящия момент законодателството в областта на храните не позволява носенето на собствени съдове на мястото на продажбата.

В допълнение, в търговските обекти задължително трябва да бъдат поставени на видно място информационни табели за необходимостта от намаляване употребата на пластмасови продукти, за вредното им въздействие върху околната среда, както и за алтернативните възможности, които се предлагат в търговския обект. Гражданите могат да изискват такава информация на мястото на продажбата, за да бъдат насочени към алтернативни и достъпни продукти за многократна употреба.

Сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба следва да се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка.

Броят на бизнес операторите, от които се очаква да предприемат действия за ограничаване потреблението на пластмасови продукти за еднократна употреба, не може да бъде определен еднозначно, тъй като не всички ресторанти или питейни заведения използват еднократни продукти.

Според Националния туристически регистър общият брой на заведенията за бързо обслужване, в които със сигурност се използват продуктите в обхвата на наредбата, е над 4700.

ЕК се заема с пластмасовите опаковки

ЕК се заема с пластмасовите опаковки

Ще се стимулират технологиите за поглъщане на водород