Във връзка с предприетите от Германия на 14 февруари противоепидемични мерки, включително по отношение на преминаването на границата с Чехия, българското посолство в Прага предупреждава, че към момента само ограничени категории пътуващи имат достъп от Чехия до Германия. Такива са например служители на транспортни компании и погранични работници, но не и транзитно преминаващи към други държави, съобщават от външно министерство. 

Гражданите, на които е позволен достъп до територията на Германия, трябва да представят негативен PCR/антигенен тест, направен в рамките на 48 ч. преди влизане в страната. Това важи и за служителите на транспортни компании.

Условията за влизане в Чешката република също са адаптирани според новите германски мерки, с цел избягване на задръствания на границите, като според изискванията служителите в сферата на транспорта, преминаващи транзитно през Чешката република към Германия, трябва да представят PCR/антигенен тест, направен в рамките на не повече от 36 ч. преди влизане на чешка територия. Контролът на границите ще бъде засилен, с оглед изпълняване на това изискване.

МВР на Чешката република призовава транспортните компании да организират преминаване през страната към Германия само при крайна необходимост. Възможни са задръствания от двете страни на границата.

Също така, всички чуждестранните граждани се призовават да не избират Чешката република за свое транзитно трасе към Германия, ако не са включени в предвидените изключения за влизане на германска територия.

Припомняме, че считано от 14 февруари на база обявената информация за наличие на два нови щама на коронавируса, разпространени в австрийската провинция Тирол и Чехия, Германия въведе временен граничен контрол по границите с Чехия и Австрия при засилен санитарен контрол.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: embassy.prague@mfa.bg.