Националният исторически музей (НИМ) отчита първото шестмесечие на 2017 г. като изключително успешно.

Музеят е бил посетен от 317 хил.души, което е със 150% повече, отколкото всички посетители през 2016 г., които бяха 271 хил.души. Съответно са се увеличили и собствените приходи на музея от закупени билети, екскурзоводни беседи и продажбата на исторически книги, издадени от НИМ.

Това позволява на директора на музея както да вдигне рязко заплатите на служителите, които се изравниха със средноевропейските, така и да предприеме активна издателска и още по-активна археологическа кампания. За кратко време са отпечатани 15 книжки от поредицата "Колекциите на Националния исторически музей" (НИМ).

Бяха предприети и усилени разкопки на собствени обекти, така и в помощ на други музеи.

НИМ ще отпусне средства на Бургаския исторически музей за разкопки на Русокастро, където има най-големия феодален замък , разположен върху площ от 2,5 дка, също така и на археолога Константин Тотев от Великотърновския музей за разкопките на крепостта "Трапезица" (двореца на първите Асеневци) и църквата "Св. 40 мъченици" (погребалния й пантеон).

С тези допълнителни средства ще се разшири и броят на разкопаните от самия НИМ обекти. Така например застрашената от иманярите крепост Белоградец (Ивайловградска община) ще бъде разкопана от археолога Филип Петрунов.

Божидар Димитров призовава все повече посетители да посещават НИМ, тъй като от 1 януари той има право да ползва всички приходи на музея и всяка визита фактически е патриотичен принос в проучването и реставрацията на нови старобългарски крепости и манастири.